Gyepápolás ősszel: meddig kell nyírni a füvet?

Vajon mi számít ősznek a fűnyírás esetében? Hogyan lehet úgy felkészíteni a gyepet a télre, hogy védelmet kapjon a hideg és a betegségek ellen is? A következő tanácsokkal garantált a szép és egészséges gyepszőnyeg.

Állandó dilemma, hogy ősszel, a hidegebb hónapok beköszöntével kell-e egyáltalán füvet nyírni? A választ már most eláruljuk: igen! S természetesen eláruljuk azt is, hogy az őszi fűnyírás során mi mindenre érdemes figyelni.

 

 

Mikor legyen az utolsó fűnyírás?

  • Szakemberek szerint az utolsó fűnyírásnak nincs pontos naptári időpontja, amíg a fű nő, addig nekünk nyírni kell. Az, hogy meddig nő a gyepünk nagyban függ az időjárástól például melegebb, csapadékos időben akár karácsonyig is tologathatjuk a fűnyírót.
  • A kert fekvésén is sok múlik, hiszen egy naposabb, védett helyen lévő gyep tovább fog nőni, mint egy árnyékos, fagyos területen.
  • Ezen kívül attól is függ, meddig nő a fű ősszel, hogy jól választottunk-e tápoldatot.

Mi tegyünk az utolsó fűnyírásoknál?

Az utolsó fűnyírásoknál a legjobb, amit tehetünk, hogy nagyjából 4-5 centi magasra nyírjuk le a füvet. Ez hossz gondozott megjelenést ad a gyepnek, ugyanakkor már védi a füvet a hideg ellen.

Ha magasabbra vágjuk, akkor lehetőséget adunk arra, hogy a hó nyomja le a fűszálakat, és ez a közeg ideális a gombás megbetegedések számára.

Továbbá érdemes megjegyezni, hogy a régi füves területen legalább hetente egyszer, új füvesítés esetén hetente kétszer is nyírjuk a füvet ősszel, hogy segítsük a füves terület megerősödését, bokrosodását. Ez azt jelenti, hogy nem az a cél, hogy magasra nőjön a fű, hanem széltében terjeszkedjen.

 

 

A leggyakoribb hiba

Ha azt tapasztaljuk, hogy már havazik, de a fű még mindig nő, akkor annak az lehet az oka, hogy rosszul választottunk tápoldatot, trágyát.

Megoldás: az őszi füvesítésnél érdemes alacsony nitrogén- és magas foszfortartalmú trágyát választani, ha nem akarunk januárban is füvet nyírni.

Fontos! Ne csak a fűre, a fűnyíróra is fordítsunk figyelmet. Téliesítsük, azaz a megfelelő helyre és állapotban tegyük el! Egy ideig nem lesz rá szükség, tehát vizes, nedves helyre ne tegyük és a koszt, fűmaradékot is távolítsuk el róla. Ezzel megőrizhetjük sokáig megfelelő állapotában.

Forrás: lakáskultúra.hu

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük