Színkisokos: a legjobb és legrosszabb színek a baba- és gyerekszobába

Pszichológus szakértők szerint egyáltalán nem mindegy, milyen színt választunk csemeténk szobájába, hiszen az adott árnyalat jelentősen befolyásolhatja a gyerek hangulatát és pszichéjét is.

Izgalmas felmérést készített a homedit.com az Egyesült Királyságban: összesen 3273 szülőt kérdeztek meg arról, milyen szín határozza meg alapjaiban a gyerek- és babaszobát.

 

 

Népszerű a sárga, megosztó a piros

Az abszolút befutó szín a sárga lett a kérdőív kiértékelése után: a szülők több, mint a fele, egészen pontosan 52%-a választotta ezt a semleges és nyugodt árnyalatot. Nem csoda, a sárga szín ugyanis fokozhatja az összpontosítást és a motivációt.

A második helyen a játékos és romantikus rózsaszín végzett, a szavazatok 37% -ával.

– Eleinte megnyugtató ez az árnyalat, de később irritálóvá válhat, ami zavarhatja a gyereket – véleményezte a homedit.com által bevont pszichológus szakértő és jóléti tanácsadó Lee Chambers.

 

 

Harmadik helyre került a lila: a szülők 31%-a választotta ezt a színt a csemete szobaszínének.

Bölcs és királyi szín a lila, ami a vörös tüzével a kék nyugodt természetével ötvözve szép egyensúlyt teremthet. Van benne egy felnőtté válást szimbolizáló elem, ami leveheti a gyerekes éleket – fűzte hozzá Chambers.

A kék a negyedik helyen végzett a szavazatok 29%-ával. Az év trendszínének is kikiáltott árnyalat népszerűségén nem csodálkozunk, hiszen nemcsak stílusos, hanem megnyugtató légkört is teremt.

 

 

A harmóniát és frissességet közvetítő zöld szín került az ötödik helyre: a megkérdezettek 23%-a választja ezt az árnyalatot a babaszoba színeként. A szakértő szerint előnye, hogy elősegíti a koncentrációt és megnyugtatja az elmét, miközben örömmel tölti el a benne élőt.

A hatodik helyre került az élénk, boldogságot sugárzó narancssárga. Chambers azonban mégsem ajánlja ezt a színt a gyerekszobába, mivel hosszútávon szorongást okozhat és a figyelem csökkenéséhez is hozzájárulhat.

Utolsó helyen végzett a piros szín. Az otthonok mindössze 6%-ban határozza meg ez az erőteljes árnyalat a gyerekszoba hangulatát. A pszichológus szakértő szerint nem egy nyerő választás, hiszen nincs jó hatással a gyerekek hangulatára: növeli az agressziót, csökkenti a koncentrációt és túlstimulálja a gyerekeket.

 

 

Milyen színű legyen a gyerekszoba?

Ha nem tudunk egyértelműen dönteni egyetlen árnyalat mellett, akkor a sötétebb színeket érdemes élénk és semleges tónusokkal társítani. Ezzel minden szín értéke csodásan érvényesül, a végeredmény pedig harmonikus lesz.

Forrás: lakaskultura.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük