A Richter Gedeon új modern debreceni központja

Elkészült a Richter Gedeon új debreceni központja. A racionális építészeti koncepcióval, de “nagyvonalúan elegáns” architektúrával megálmodott nagyberuházás a jövőben még bővíthető lesz, de már az első ütem mellett sem lehet szó nélkül elmenni.

Az épület két részből áll. A közösségi szárny a dolgozói étteremmel, befejező konyhával, többfunkciós rendezvénytérrel a főkapu mellett, míg az irodaszárny tőle jobbra, az utcára merőlegesen helyezkedik el.

Az utcáról nézve a kétszintes közösségi épület a meglévő központi portaépület magasságát jellemzően megtartja és a belső kert felől ferde zöldtetővel egyszintes épülettömeggé formálódik. E fölött „lebeg” a négyszintes irodaszárny. A harántirányú szárny a földszinten és az első emeleten össze van kötve, egy ellenőrzési ponttal feltárható, és így a közösségi funkciókhoz könnyen el lehet jutni az épületen belül. A két hasáb áthatásában az épület funkcionális kettőssége is megjelenik.

Az utca felé a 3 szint magas irodaszárny konzolosan kinyúlik, mely az előbb említett gondolatot tovább erősíti. A konzolosan túlnyúló irodai szárnyakból ugyan még csak az első ütem valósult meg, de a későbbiekben kialakuló keresztszárnyak, a köztük kialakuló barátságos léptékű, három oldalról zárt belső udvarokkal tovább erősítik ezt a tervezői szándékot.

[Forrás: epiteszforum.hu]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük