Szalagparketta: melyik helyiségbe való és hol mellőzzük?

Időtálló, komfortos és melegebbé teszi a helyiséget, ám nem minden helyiségbe javasolt a letétele: összegyűjtöttük, amit tudni érdemes erről a fajta fa parkettáról.

A szalagparkettát általában 3 rétegű keresztmetszeti felépítés jellemzi, ritkán 2 rétegű. A rétegek egymásra merőlegesek, így a szerkezet stabil és mérettartó. Felületkezelt (lakk vagy olaj) természetes fa a fedőrétege, ami lehet osztott (2-3 sávos) vagy osztatlan (1 sávos). Kopórétege 2,5-5 mm-es keményfa, hordozórétege fenyő fűrészáru. A 3 rétegű parketta minimum 12 mm, a 2 rétegű parketta 10 mm vastag, fózolt él jellemzi.

Szalagparketta
Fotó: PuzzlePix / Shutterstock

Melyek a szalagparketta előnyei és hátrányai?

Telepíthető úsztatva és ragasztva, padlófűtésnél is használható (néhány fafajta kivételével). Nagyobb felületek is lerakhatók dilatáció nélkül.

Hátránya, hogy rendszeres tisztítást és ápolást igényel, a nap UV-sugárzása miatt a színe változik, ezért az eltakart felületek eltérhetnek a látszó felületek színétől. Nem vízálló, felületkezelései nem rendelkeznek akkora kopásállósági értékkel, mint a laminált vagy a vinilpadlók.

Milyen feltételek szükségesek a lerakásához?

A parkettát klimatizálni kell, azaz 48 órára be kell tenni a parkettázandó helyiségbe, ahol minimum 18 fok a hőmérséklet, és a levegő relatív páratartalma maximum 60%. Szintén lényeges, hogy az aljzat pormentes, szilárd, egyenes és száraz legyen. Ha folyóméterenként a 2 mm-t meghaladja az egyenetlenség, aljzatkiegyenlítés szükséges. Padlófűtés esetén Thermo XPS-alátétet használnak hozzá. A hőveszteséget a parketta aljzathoz történő leragasztásával csökkenthetjük (ebben az esetben nem szükséges az alátétfólia, illetve a Thermo XPS).

Parketta
Fotó: PuzzlePix / Shutterstock

Mire kell figyelni a vásárlásnál?

A szalagparketták terén a kínálat óriási (fafajta, típus, méret, csiszolás, struktúra, fózolás, felületkezelés tekintetében), ennek megfelelően széles skálán mozog az ára: 5–60 000 Ft/m2. Általánosságban elmondható, hogy a strukturált, olajozott, osztatlan fedőrétegű felületek drágábbak.

Fontos a fedőréteg vastagsága (minél vastagabb, annál jobb), az alapanyag minőségi besorolása: drágábbak az apró hibás, kevésbé rajzos változatok, az olcsóbbaknál előfordulnak csomók, repedések. Minél szélesebb, hosszabb és vastagabb a szalagparketta, annál drágább a termék.

Forrás: lakaskultura.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük