Belső gipszkarton szigetelés előnyei és hátrányai

A belső szigetelés egyik nagy előnye, hogy nincsen szükség az épület állványozására és az azzal járó magas költségekre. Akár helyiségről-helyiségre haladva is elvégezhető a munkálat, így nem kell az egész életteret felborítani. A tapasztalatok azt mutatják, hogy alapvetően olcsóbban is kihozható a belső szigetelés.

Hátrányok és előnyők

Érdemes tudni, hogy a belső szigetelés hatással van a külső falazat épületfizikai jellemzőire, és nem mindig pozitív vonatkozásban. Arra mindenképpen figyeljünk, hogy a belső szigetelőréteg mögött is gondoskodjunk az alapok megteremtéséről, így a nedves belső levegő nem tud kiáramlani, ezzel hatást gyakorolni a külső fali részek állapotára. A gipszkarton lapokból álló belső hőszigetelés esetén polietilénfóliát érdemes alkalmazni párazáró réteg gyanánt.

A gipszkarton lapokból kialakított szigetelés esetén a falra kerül a polisztirol szigetelőanyag, arra a gipszkarton szigetelés, majd a ragasztóhabarcs és a polisztirollal együtt a gipszkarton lapokból álló panelek. Ezek együttesen alkalmasak arra, hogy a belső szigetelés optimálisan megvalósítható legyen.

Természetesen érdemes arra is gondolni, hogy ha az épület jellege lehetővé teszi, akkor a külső szigetelés bizonyulhat remek választásnak. Bár magasabb kivitelezési költségekkel járhat, de hatékonysága is sokszorosa lehet a belső gipszkarton szigetelésnek.

Napjaink ingatlanjai esetében a hőhidak jelenléte, a nem megfelelő kivitelezésből adódó falazati adottságok okozzák a legnagyobb hőszigetelési problémát. Építkezés alkalmával tehát célszerű megbízható csapatra bízni a munkát, hiszen ezzel a későbbiekben sokat spórolhatunk. Ha pedig a beltéri gipszkarton szigetelés mellett döntenénk, akkor a szakszerű kivitelezés nélkülözhetetlen, akár profi közreműködésével.

[Forrás: epit-esz.hu]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük