Lakásfestés szakember segítsége nélkül is lehetséges, ezekre kell ügyelni ha ezt választjuk

A lakásfestés még az őszi hónapokban is lehetséges, hiszen néhány nap alatt megoldható a dolog, ráadásul a napjainkban elérhető festékek már bűzös kipárolgással sem rendelkeznek, ha be kellene csukni az ablakot. Nem ritka, hogy mindössze egyetlen helyiség felújítása szükséges, ilyenkor a legtöbben nem hívnak szakembert a feladatra. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a házilagos lakásfestés egyre nagyobb népszerűségnek örvend, hála a korszerű alapanyagoknak és eszközöknek. Nem elhanyagolható előny az sem, hogy komoly tízezrek, sőt, egy komplett lakás esetén százezrek spórolhatóak meg ilyen módon.

Megfelelő festékválasztás

A beltéri falfestékek minden korábbinál szélesebb választékban elérhetőek. Választhatunk előre színezett alapanyagokat, de akár színskála alapján be is kevertethetjük a kiszemelt árnyalatot. Vásárolhatunk színezőket, de speciális összetétellel rendelkező, egyedi textúrát nyújtó festékek mellett is letehetjük a voksot. Ne feledkezzünk meg az alapozófestékről sem, pláne akkor, ha nagyobb javításokra is szükség van, vagy egy sötét színt szeretnénk elfedni. Fontos, hogy mindig több festéket vásároljunk a csomagoláson levő ajánlásnál, ugyanis gyakran nagyobb mennyiségben követeli meg a fal a felvitelt. Kevés bosszantóbb dolog van annál, mintha nem elég a festék, és a munkálatok közepén kell újabb dobozért rohangálni.

Minőségi eszközök és alapanyagok használata

Ecsetek és hengerek egyaránt szükségesek lesznek a festéshez. A titok abban rejlik, hogy lehetőleg ne a legolcsóbb megoldást válasszuk. Az ilyen ecsetek szőre gyakran elkezd hullani, beleragad a festékbe, ezzel megnehezítve a munkavégzést. A plafonhoz teleszkópos nyél javasolt, így nem kell a létrán egyensúlyozva ügyetlenkedni.

Előkészülés

A konnektorok, nyílászárók környékét célszerű leragasztani, ezzel a lakásfestés utáni takarítást könnyíthetjük meg. A kisebb bútorokat javasolt kivinni a helyiségből, a nagyobbakat takarófóliával óvhatjuk meg az esetlegesen lecsöpögő festéktől. Ha azonban megfelelő mennyiségű és minőségű festéket használunk, valamint a szükséges módon lehúzzuk a festéket a hengerről, akkor a csöpögés elkerülhető. Nem csak a bútorokat, hanem a padlót is ajánlott védeni, e célból szintén a takarófóliák bizonyulnak jó választásnak. Arra ügyeljünk, hogy ne csússzunk el rajta, ezt megelőzvén újságpapírral boríthatjuk felületét.

Színek és minták ismerete

Sokak számára ez az igazán nagy kérdés. A falfestékek színében ma már egészen merész lehetőséggel is élhetünk. A sötétlila, a kék, a türkiz vagy éppen az élénksárga nagyon trendinek számítanak, de a szürke falakban is sokféle lehetőség rejlik. Akár egy helyiségen belül több színt is alkalmazhatunk, ám arra figyeljünk, hogy ezek ne üssék egymást. A piros és sárga nem éppen passzolóak egymáshoz, viszont a szürke és a lila remek választás lehet. A kis helyiségek világos színnel optikailag tágíthatóak, a nagyobbak esetében viszont bátran használhatunk sötét, mély tónusokat. Ez utóbbiak egyébként nagyon trendinek is számítanak.

Munkavégzés

Ha a lakásfestés feladatait magunk végezzük, akkor ügyeljünk arra, hogy ne vesszünk el a részletekben. Haladjunk lendületesen a festéssel, így egyetlen nap alatt akár két helyiséggel is végezhetünk. Persze a száradási időket mindig tartsuk be, de ha a terület előkészítése, a pakolás kerül szóba, akkor a gördülékeny munkavégzés meghálálja magát.

[Forrás: epit-esz.hu]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük