Szempontok amelyekre érdemes odafigyelni építkezés során

A házépítés életünk egyik legmeghatározóbb eseménye: mindannyian ábrándozunk arról, hogy egyszer majd beköltözünk álmaink házába. Az idáig vezető út azonban gyakran hosszú és fáradságos, melyen számos buktatóval is számolnunk kell.

Megfelelő alapanyagok és tervezés

Az első és talán legfontosabb feladat, hogy olyan építészt válasszunk, aki valódi szakértelemmel segít elképzeléseink megvalósításában, a műszaki, környezeti, energetikai és esztétikai szempontokat egyaránt figyelembe véve. A tervezés egyik alappillére, hogy a ház megfelelő alapanyagokból épüljön: napjainkban már számos lehetőség áll rendelkezésünkre, ám a kerámia építőanyagokat máig a legnépszerűbb és legmegbízhatóbb megoldásként tartják számon. Ennek köszönhetően a téglaházakat magasabb piaci áron lehet értékesíteni.

Egészséges lakókörnyezet

Köztudott, hogy a falra ragasztott hőszigetelés a jó hőtartó képesség mellett számos hátránnyal is járhat hibás tervezés és kivitelezés esetén: a ház nem „lélegzik”, a falak könnyen penészesednek, melynek komoly egészségkárosító hatásai lehetnek. A kerámia építőanyagok páraáteresztő szerkezeténeknek köszönhetően viszont a fal és a tető a belső párát átengedi, míg a külső hatásokkal szemben védelmet nyújt, hozzájárulva az életminőség javulásához.

Energiatakarékosság

Spórolni nem csak az építkezés során lehet, sőt: ideális esetben évtizedeket fogunk eltölteni új otthonunkban, ezidő alatt pedig jelentős összeget költünk a ház fűtésére és hűtésére. Érdemes tehát olyan építőanyagok – például az okostéglák– mellett döntenünk, melyek bár drágábbak az egyszerű megoldásoknál, ez az egyszeri pluszköltség a későbbiekben többszörösen megtérül!

Esztétika

Az egyetlen tanács, amivel szolgálhatunk: hallgass a szívedre és a megérzéseidre! Az ízlés egyénenként változik, de fontos, hogy a ház tükrözze a személyiséged, hiszen csak így fogod benne igazán otthon érezni magad! Ne köss kompromisszumokat: a legtöbb gyártó már rengeteg színt és formát kínál elérhető áron. Természetesen érdemes a minőségre is odafigyelni, különösen a tetőcserép kiválasztásakor. A speciális technológiával készült tetőcserép esetén nem a tetőfedő anyag felületére utólagosan felvitt, idővel eltűnő védőréteg biztosítja a tartósságot, hanem a védelem már a kiégetés során eggyé válik az cseréppel.

Költségek

Valljuk be őszintén, legtöbbünknek a kiadási oldal a legfontosabb szempont. Készítsünk előzetes költségkalkulációt, tájékozódjunk alaposan az elérhető kedvezményekről és konstrukciókról, figyeljünk oda minden részletre, mert számos ponton elszállhatnak a költségek. Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy a falakat később már nem lehet kicserélni: a téglafal mindössze 3-5%-át teszi ki a teljes költségnek, így nem érdemes spórolni rajta.

[Forrás: csaladihaz.hu]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük