Az automata fűnyírók újra a terepen

A Husqvarnához hasonlóan az izraeli Friendly Robotics sem ma kezdte a robotfűnyírók gyártását, ráadásul ez a cég kizárólag ilyen szerkezetek készítésére alakult.

Tesztalanyunk a 8. generácis RL1000-res fűnyírő.

Ahogyan a Husqvarna Automowernél már láttuk, a robot fűnyírók általában egy kábellel körbekerített területen üzemelnek. Nincs ez másképp a Robomow-nál sem. A kábel ráadásul külsőre tökéletesen azonos a két gyártónál, csak a szigetelés lebontása után válik egyértelművé, hogy míg a svédek a csavart szálas acél huzal mellé tették le a voksukat, addig Izraelben a rézkábelt választották. A kábelt műanyag cövekekkel kell a talaj egyenetlenségeitől függően 1-1,5 méterenként a földhöz rögzíteni. A lényeg, hogy a kábel sehol se emelkedjen el a talajtól, hiszen akkor akár a robot, akár egy fűre lépő ember is könnyen elszakíthatja.

A fűnyírő a dokkolójában

A határoló kábelben alacsony feszültségű jelek futnak. Ezt a jelet érzékeli a robot, mikor a kábel fölé ér, így tudja hogy annál tovább nem mehet. Az Automowerrel ellentétben a Robomow-nál a kábel pontos helyzetének nagyon nagy jelentősége van, ugyanis a Robomow – ha kérjük – a fűnyírást a fű szélének a rendbetételével kezdi. Ehhez pedig úgy kell tudnia végigmenni a kábel fölött, hogy a lehető legközelebb megy a gyep széléhez, miközben nem ütközik neki semminek.

A fűnyíró dokkolója

A kábel

A kábelfektetéshez természetesen kapunk egy remek műanyag vonalzót, amin jelölve van, hogy mennyi helyet kell hagyni a fűvel azonos szinten lévő szegélyektől, illetve a mozdíthatatlan tereptárgyaktól, de ezek a távolságok nagyon konzervatívak. Ha valaki a vonalzót precízen felhasználva fekteti le a kábelt, akkor gyorsan végezhet, de később elég sokat kell majd a szegélynyíróval dolgoznia, hogy a pázsit szélén kihagyott csíkot rendbe tegye. Érdemes tehát rászánni egy délutánt, hogy a robot útját követve mindenütt a lehető legközelebb vigyük a kábelt a szegélyhez. A telepítésnél érdemes beleszámolni, hogy a robot nem fog minden alkalommal pontosan ugyanott menni, ezért 2-3 cm-t érdemes ráhagyni a legszűkebb verzióra.

A robothoz kapott vonalzó

A Robomow RL1000 a többi fűnyíró robothoz hasonlóan képes különböző zónákban dolgozni. Ha az elkülönített terület szintben kapcsolódik a dokkolóval felszerelt területhez, és van egy akkora átjárás, ahol a robot kényelmesen átfér, akkor a hurkot is átvezethetjük a különálló területre. Ilyenkor csak arról kell gondoskodni, hogy a robot kellő mennyiségű időt töltsön mindkét területen. Ehhez a dokkoló elhagyása utáni teendőket kell jól beállítani, de erről majd kicsit később.

Ha a külön lévő terület nincs összekapcsolva a fő pázsittal, akkor külön kábellel kell azt körbekeríteni. Ilyenkor a kábelre egy jeladó dobozt kell szerelni, ami helyettesíti a dokkoló hurokkezelő funkcióját. A mi egyszerű tesztterepünkön azonban nem volt szükség külön zónákra.

Mindenkinek jó fűnyírást!

[Forrás: geeks.hu]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük