Cseréljük vagy felújítsuk akár házilag a fürdőkádunkat!

Régi lakás vásárlását követően, amikor költségvetést készítünk a felújítási munkálatokról, el kell döntenünk, hogy a meglévő berendezési tárgyakat felújítsuk, vagy cseréljük inkább újra. A döntésünket leginkább az anyagi keretünk határozza meg, illetve a felújítás szükségességi sorrendje.

Mivel a fürdőszoba berendezésének cseréje komplett felújítási, burkolási munkálatokkal jár, talán ez a legnagyobb értéket képviselő feladat a felújítás során. A régi, kissé kopott fürdőszobát is kisebb-rövidebb ideig lehet még használni, ugyan nehezen tisztántartható, és esztétikailag sem nyújtja a legszebb látványt, de a későbbiekben bármikor a lakás többi részétől függetlenül felújítható. A felújításnak viszont csak akkor célszerű nekilátni, ha minden használt és régi berendezést egyszerre ki tudunk cserélni, majd azt követően új burkolattal ellátni a fürdőszobát.

Ha úgy döntünk, hogy egyelőre nem cseréljük ki a berendezési tárgyakat, de ha a kádzománc érdes, mindenképpen tennünk kell valamit, mert egy régi, kikopott vagy felmaródott kádban való fürdés nem nyújt élményt. Mindemellett a kopott elöregedett kádak felülete nagyon nehezen tartható tisztán, mert általában zsiradékosak és vízkövesek. A kád felújítása egyszerű megoldásként adódik, mely árban is kedvezőbb, és még olyan felfordulással sem jár, mint egy kádcsere. A kád felújításának a lényege, hogy a meglévő felületet a megtisztítását követően egy új, ellenálló réteggel kell bevonni, melyet akár saját magunk házilag is elvégezhetünk.

Kádfelújítás házilag

A fürdőszobában az idő múlásával a használat során minden fürdőkád, zuhanykabin felülete mattul, megfakul, vagy repedezik, egyszóval elhasználódik. Ezek a berendezési tárgyak cseréje kissé bonyolultabb, mint bármely bútordarab pótlása, azonban egy technológia alkalmazásával könnyedén, kevés anyagi ráfordítással saját magunk is nekiláthatunk a felújításuknak.

A kereskedelmi forgalomban kaphatók az úgynevezett kádfestékek, amelyek alkalmasak mindenféle kerámia, zománc bevonatú fürdőkádak felújító festésére. Ezek a festékek tökéletes száradást követően fényes, kemény, víz- és vegyszerálló bevonatot képeznek.

Felület előkészítése

Amennyiben a bevonat ép és csak új fényt, új színt szeretnénk elérni, a felújítás első fázisaként a lerakódott zsiradékot és vízkövet kell hiánytalanul eltávolítani. A felület tökéletes megtisztításának nagy jelentősége van a felújítás során, ugyanis a speciálisan erre a célra készített anyag sem a vízkőhöz, sem pedig a zsiradékos felülethez nem tapad. A megfelelő tapadás érdekében a felületet csiszolni kell, de ha a régi bevonat sérült az esetleges zománchibákat, repedéseket ki kell javítani gittel. Majd a kikeményedett tapaszt a kád felületéhez simára kell csiszolni, melyhez finom szemcséjű csiszolópapírt használjunk. A teljes felület alapos átcsiszolását egy tökéletes portalanításnak és zsírtalanításnak kell követnie. Az így kapott eredmény egy tiszta, zsír és pormentes felület, mely garantálja a jó tapadást, ezáltal a felújítás tartósságát és a tökéletes esztétikai megjelenést is!

[Forrás: szepzold.hu]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük