Hogyan hasznosítható a szilikonos impregnálás

A pórusok szilikonnal való kezelése az égetett agyagtermékeket nem csak vízállóvá teszi, hanem megvédi őket az erróziótól is. A szilikongyanta egy szervetlen vázú anyag (váza nagyon hasonló a kvarchoz), amelyre szerves csoportok kapcsolódnak. Ez egy speciális molekuláris hálózatot képez, ami ideálisan megvédi az építőanyagokat. A szilikon-struktúra szervetlen részei összegyűlnek az anyagok pórusos felszínén, mialatt a szerves csoportok víztaszító réteget képeznek.

A szilikongyanta néhány mm-re (2-5 mm) behatol a kerámia pórusaiba és kapillárisaiba, ahol egy igen vékony és tartós szilikonhálóba rendeződik. Mivel a pórusok és a kapillárisok átmérője nagyon kicsiny, így a kerámia egyrészről víztaszítóvá válik, másrészről viszont megőrzi páraáteresztő képességét. A legtöbb esetben viszont az impregnálás nem növeli meg a fagyellenállási képességet.

A metil-szilikonát vízzel korlátlanul keveredik. Ezt koncentrátumként kell adagolni, és használat előtt vízzel kell keverni (kereskedelmi forgalomban kapható a hígított változat is). A felhasználás után az anyag víztaszító szilikongyanta-hálót képez a kerámiák pórusaiban és kapillárisaiban. Ha különösen nagy koncentrációban alkalmazzuk, akkor a felület száradása után fehéressé válik.
A kálium-metil-szilikonát és légköri széndioxid lassan lép reakcióba, így némi időt vesz igénybe, míg a teljes víztaszító hatás kialakul.

Csempék esetében ez akár egy nap is lehet. A víztaszító hatóanyag kialakulását befolyásolja a szellőztetés, a hőmérséklet és az agyag összetétele. A jó szellőztetés létfontosságú az aktív anyag képződéséhez. A reakció légköri széndioxid jelenlétét igényli, következésképpen felgyorsítható a szellőztetés fokozásával. A megemelt környezeti hőmérséklet is felgyorsítja a reakciót.

Mit és hogyan impregnáljunk

  • A speciális szilikongyanták ideálisak máztalan csempék, homlokzati téglák és cserepek, valamint virágcserepek kezelésére. Az impregnálást szórással, vagy mártással végezhetjük. Megakadályozzák a só-eróziót a tetőcserepeken, csökkenti a koszfelvételt és a mohanövekedést. A cserepeket hígított kálium-metil-szilikonátba kell meríteni, a szilikon-oldatnak 3-4 mm mélyen kell beivódnia, hogy hosszú távon biztosítsa a víztaszító hatást. A bemerítés 15 másodperctől 5 percig tarthat az anyag porozitásától függően.
  • Az impregnálás megvédi a téglákat is az eróziótól, de abban is segít, hogy a külső falról eltávolíthassuk a csúnya vakolatdarabokat. A téglákat legjobb a homlok- és hátfelületükön beszórni rögtön az égetést követően. Mint a bemerítés esetében, úgy itt is az impregnálószernek be kell hatolnia a megfelelő mélységig.
  • A szilikonos impregnálás csökkenti az eróziót, a kivirágzást a bevonatlan, máztalan, alacsony hőfokon égetett burkoló csempéknél is. Egy másik előny, hogy a szilikonnal kezelt csempéket könnyebb tisztítani. A virágcserepek is nagyon hajlamosak az erózióra, mállásra. Ez részben az agyagban lévő sók miatt van, részben az öntözővíz sótartalma okozza. A szilikon megakadályozza, hogy a cserép oldalán meginduljon az erózió, kialakuljon egy kemény réteg, amely a gyökér légzését akadályozza. Ez létfontosságú a kertészek számára, hiszen a cserepek tisztítása igen fontos és nehéz művelet. A virágcserepek vagy bemerítéssel, vagy szórással kezelhetőek.

[Forrás: ezermester.hu]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük