Mediterrán kert kialakítása és építése Magyarországon

Szerencsére mediterrán kert Magyarországon is kialakítható.

A mediterrán kertépítészeti irányzat népszerűsége onnan eredeztethető, hogy évről, évre mind több honfitársunk jár a mediterrán országokba nyaralni, márpedig akit egyszer megérintett a kellemes mediterrán hangulat és életérzés, bizonyosan szeretné azt a későbbiekben is mind többször megtapasztalni, és lehetőleg a mindennapok részévé tenni. Ennek legpraktikusabb módja lehet, ha otthonunk és kertünk tervezésekor is a mediterrán stílusjegyeket követjük.

Bármennyire is szeretnénk kertünkbe ugyanazt a hangulatot és látványt varázsolni, amivel a déli, mediterrán országokban találkozhattunk, igyekeznünk kell a hazai időjárási és egyéb viszonyokat is kellő mértékben szem előtt tartani. Így például a szárazon rakott támfalunkat lakhelyünk közelében található kőzetből érdemes kialakítani. Támfalak mellett a környékünkről származó terméskő elemeket emelt virágágyások és sziklakertek kialakítására is felhasználhatjuk.

A hazai éghajlati viszonyok valamelyest különböznek a mediterráneumtól. A mediterrán éghajlatot a szárazabb és forróbb nyarak, illetve az enyhébb telek jellemzik, és rendszerint nem megy fagypont alá a hőmérséklet. Ezzel szemben Magyarországon egyfelől változékony a csapadék eloszlása, másfelől a kemény fagyok is jellemzőek lehetnek.

A mediterrán éghajlat növényei azonban többnyire fagyérzékenyek. Emiatt a valóban mediterrán származású és fagyérzékeny növényeket – például a leandereket – érdemes kiültetés helyett kaspókban nevelni, hogy teleltetésre könnyebben át tudjuk helyezni őket a megfelelő, zárt helyre.

Ugyanakkor amennyiben szeretnénk elkerülni az évről évre ismétlődő növénypakolást, úgy kevesebb fagyérzékeny, teleltetésre váró növényt érdemes tartani, helyettük például kiültethetünk sokféle sziklakerti évelő növényt, amelyek szintúgy elhozzák a mediterrán hangulatot a kertünkbe.

A mediterrán kert és egzotikus gyümölcsös sokak szemében kéz a kézben jár egymással. A gyümölcsök közül próbálkozhatunk szőlő ültetésével, de akár a kivi is megterem, ha megfelelő támasztékot biztosítunk számukra. Ezek a gyümölcstermő növények akár egy kerti lugas árnyékolását is megoldhatják. A tervezés során ezt is érdemes mérlegelni.

[Forrás: kertelunk.hu]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük