Mire kell odafigyelni a penészesedésnél és annak okai

Az egyik ok, amelyre elsőként vissza lehet vezetni a penészesedés megjelenését, az a silány minőségű építőanyagok használata. Az építkezés során ehhez társuló kivitelezési hanyagság, a szigetelőanyagok nem megfelelő beépítése csak hatványozza a problémát. Új építésű és régi lakásoknál egyaránt kialakulhat hőhíd, amely a szerkezetnek egy olyan eleme, amely jobban vezeti a hőt, mint a szerkezet többi része.

A beton és a tégla eltérő hővezetési tényezővel rendelkezik, ezért egy téglalakásban a betonpillérek, a koszorúk és az áthidalók környezetében is megjelenhet a gyöngyöző fal. A jelenség később málló vakolathoz, közvetve a szerkezet gyengüléséhez is vezethet.

A szellőztetéssel elérhető eredmény mellett fontos a lakás szárazon és a páratartalom megfelelő szinten tartása. Az emberek számára a legkomfortosabbnak a 40-70 % közötti páratartalom számít, de 50 % felett a penész megjelenésének is nagyobb a valószínűsége. Az elégtelen szellőztetés, a rossz műszaki állapot és a vizes falak a penészgomba melegágya. Ha egyszer megjelenik a lakásunkban, akkor nem lehet csak egy egyszerű felületi kezeléssel eltüntetni.

A csodaszerek kelléktára szinte végtelen, de mindenki másra esküszik. Valaki a drága gombaölő szerek mellett teszi le a voksát, míg mások szerint az egyszerű háztartási hypo hatása a legcélravezetőbb. Ezek használatakor mindenképpen húzzunk gumikesztyűt, permetezzük az anyagot rá, majd egy nedves ronggyal töröljük át a problémás felületeket.

A hosszabb távollétek esetén egy-egy alkalommal hagyjuk nyitva a szekrényajtókat – úgy a szobában, mint a konyhában – így azok nedvességtartalma a problémás szint alá csökken, így megakadályozható a cipőkre és a ruhákra való átterjedés.

A fűtési szezon idején sok lakásban gondot okoz a mosás utáni teregetés. Ahol tartozik a lakáshoz terasz, ott még hűvösebb időben is érdemes kivinni a ruhákat száradni, mert a szabad levegő áramlása jobban száríthat, mint egy forró radiátor közelsége. Amennyiben csak bent tudunk kiteregetni, úgy rendszeresen szellőztessük ki a lakást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük