Télen megjelenő levegő hőszivattyúval kapcsolatos problémák és megoldások

Nem elég a hő

Ha új hőszivattyú tulajdonos meglepődhet, hogy ezeknek a rendszereknek a hője nem olyan erős, mint pl. a gázkazán, vagy még inkább a vegyestüzelésű kazán által előállított hő. Pedig ez normális. Noha a hő nem olyan intenzív, a hőszivattyúk általában egyenletesebben osztják el a hőt az egész házban (szükséges azonban az alacsony hőleadású rendszer: padló- fal- mennyezet fűtés, vagy Fan Coil rendszer, esetleg hőszivattyúhoz tervezett radiátor megfelelő méretű hőleadó felülettel).

Mivel a nagyon hideg kültéri környezetből nehéz hőt kinyerni, a hőszivattyú tulajdonosoknak kiegészítő fűtőrendszerre van (lehet) szükségük, hogy jól érezzék magukat. Sokan kiegészítik a hőszivattyúkat helyiségfűtő berendezésekkel (kandalló) vagy valamilyen adaptált kazánnal, vagy villamos fűtőbetéttel.

A kültéri egység jeges

Ha a kültéri kondenzációs egysége jeges, a légáramlás súlyosan korlátozódik, ami rossz hatásfokú fűtést eredményezhet, ez viszont súlyos károkat okozhat a hőszivattyúban. Ha csak “deres”, akkor hamarosan önmagától leolvad, de ha a jég jelentős ideig megmarad, ez az a probléma, amelyet gyorsan meg kell oldani.

A “lefagyasztott” hőszivattyú karbantartásának leggyakoribb megoldása a leolvasztási ciklus futtatása. Ez általában automatikusan bekapcsol bizonyos időközönként, vagy amikor az egység fagyot észlel. Azonban egyes rendszerekben (Chofu, Meeting) “forszírozott” kiolvasztási lehetőség is van. A leolvasztási ciklus alapvetően “átfordítja” a hőszivattyút hűtési üzemmódba, hogy hőt szivattyúzzon a hőszivattyú kültéri egységbe (elpárologtató), amíg a jég le nem olvad. Ne aggódjon, a leolvasztási ciklus csak körülbelül 10-15 percig tart. Közben erős párafelhő keletkezik, ez teljesen normális, nem kell megrémülni.

Amennyiben nem akarja, hogy a leghidegebb napokban a hőszivattyú rossz hatásfokkal dolgozzon, választani lehet kiegészítő fűtőrendszert. Néhány hőszivatyúnál ez plusz beépített elektromos fűtőpatront jelent, amely melegen tartja a levegőt. Körülbelül 15 perc múlva ez kikapcsol, és a hőszivattyú visszatér eredeti használati módba..

Ha a leolvasztási ciklus nem olvasztja le a jeget a hőszivattyúról, próbálja meg a következő lépéseket:

 • Ellenőrizze az elpárologtató szabad légáramlását, szükség esetén tisztítsa, ha sérült cserélje ki. A tiszta elpárologtató javítja a légáramlást és növeli a fűtés hatékonyságát.
 • Ügyeljen arra, hogy az egység közelében ne legyen akadály (bokor, épület, stb) amelyek megakadályozhatják a légáramlást. Mindig tartson fenn legalább 40-60 cm távolságot az egész egység körül. Rendszeresen vágja vissza a betakaró növényeket és tisztítsa meg a kültéri hőszivattyú egységet.
 • Ha nem áramlik szabadon a levegő a szellőzőnyílásokból, akkor hibásan működhet a ventilátor motorja. Próbálja meg a termosztáttal a beltéri keringető szivattút elindítani, hogy megnézze, vajon a keringető szivattyú vagy valamely kapcsolódó alkatrész hibás-e.
 • Ha a beltéri keringetés működik, akkor a tettes lehet a kültéri ventilátor motorja. Ellenőrizze, hogy a hőszivattyú be van-e kapcsolva, majd ellenőrizze a kültéri kondenzátor egységet – a ventilátornak be kell indulnia.
 • A kondenzátor egységen a jég felhalmozódása soha nem jó jel. Ha a fenti megoldások nem működnek, akkor azonnal vegye fel a kapcsolatot egy szakemberrel az egység további károsodásának elkerülése érdekében.

Folyamatosan működő hőszivattyú

Lehetséges, hogy túl sok hideg levegő jut a házba, így a hőszivattyú szinte folyamatosan működik, hogy a hőigénnyel lépést tudjon tartani. Téliesítetve van megfelelően az otthona? Ez soha nincs túl későn.

Íme néhány tipp a drága hő bent, és a hideg levegő kint tartásához:

 • Ügyeljen arra, hogy az ajtók és ablakok zárva, és jól szigeteltek legyenek. Ellenőrizze, hogy nincs-e szivárgás az ajtók és ablakok kerülete mentén. Ha légmozgás történik, cserélje ki a hevedert, és tömítse az ablakréseket.
 • Vizsgálja meg a szigetelés vastagságát, különösen a tetőtérben.
 • A kétrétegű ablakok drágák, de segíthetnek megtartani a hőt (a három rétegű üvegezés a tökéletes!). Az olcsóbb megoldáshoz, amely a belső szépséget is növeli, használjon energiahatékony hőfüggönyöket az ablakok szigetelésének javításához.
 • Ha mód van rá, készítsen/használjon hőfüggönyt (az ablakok előtt a padlóba süllyestett fűtő csőregiszter).
 • Amennyiben pince van a lakótér alatt, annak a szigetelésére is fordítson gondot.
  Tudjon meg többet a szigetelési és légszigetelő megoldásokról.

Mikor kell felhívni a hőszivattyú forgalmazót, vagy a szervízt?

 • A kültéri egység egyáltalán nem működik.
 • Probléma van a hűtőközeg áramlásával (szivárgás lehet).
 • Jég illetve fagy marad meg az egységen több mint fél napon keresztül

Ne felejtse el a professzionális hőszivattyú-karbantartást minden fűtési szezon elején, lehetőleg kora ősszel ütemezni.

Lehetőség szerint hívja a hőszivattyút beépítő, vagy beüzemelő szakembert.

[Forrás: rifeng-hoszivattyu.hu]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük