A különleges építőanyagok egyike, az üvegtégla

Ezeket a különleges építőanyagokat speciálisan kialakított, üreges formára présöntött kvarcüveg féldarabok alkotják. Anyaguk színezetlen, illetve színezett lehet, a darabok üreges homloklapja pedig belülről esetenként és gyártóként különlegesen mintázott. Ennek köszönhető a különféle üvegtéglák egyedi jellege. A préselt üvegidomokat párosítva hegesztéssel egyesítik, és az anyag lehűlése közben az üvegtéglák belsejében légritka tér alakul ki. Ennek köszönhető az üvegtéglák kiváló hő- (2,9 K/m2) és hangszigetelő tulajdonsága (40-50 dB).

Hang- és hőszigetelésük így akár 45 cm vastag téglafaléval azonos mértékű annak ellenére, hogy az üvegtéglák csak 8-10 cm vastagságúak. Az sem lényegtelen, hogy a fényt akár 92%-ban átengedik, bár a színezett anyagúaknál ez csak 60-70 %. Viszont egyik sem teljesen átlátszó, csupán sejtelmesen áttetsző. Dekoratív hatásuk miatt a belsőépítészetben gyakran, és kreatívan alkalmazhatók, mivel esztétikai hatásuk különleges.

Az üvegtéglák homloklapjai simák, oldalai viszont homorúak, fehér és érdes bevonattal ellátottak. Ez egyrészt optikailag előnyös, mert a homloklapokról behatoló fény e felületekről visszaverődik, másrészt a szemcsés bevonat eltakarja a téglákat egymáshoz kapcsoló kötőanyagot, és ezeknek egyben optimális tapadást is biztosít, továbbá az egyéb szerkezeti rögzítő elemeket is láthatatlanná teszi. Erre azért van szükség, mert a sima üveghez nem köt még a speciálisan e célra készült készbeton sem, és e bevonat lehetővé teszi, hogy téglafalazatba akár egyenként is szilárdan beépíthetők legyenek e fényáteresztő elemek.

Az üvegtéglák mérete általában 19x19x8 cm, ám a feles méretűeken kívül gyártótól függően más méretű üvegtéglák is beszerezhetők. Sőt különleges, egyik oldalukon simán kialakított ún. sarokidomok is kaphatók, amelyekkel a falak véglezárása ideálisan alakítható ki. A különféle gyártók általában a mintázatuk szerint fantázianevekkel ruházzák fel a termékeiket, amelyeket a fehér – azaz színezetlen – üvegen túl egyedi színekben is gyártanak. A színek és mintázatok a gyártókra jellemző „stílusjegyek”, amelyeket változatosan lehet variálni a különféle egyedi kivitelezésű falazatoknál.

Az üvegtéglák fényáteresztő képessége miatt ezeket az építőelemeket ideálisan megválasztott helyekre, különféle variációkban és felületi méretben beépítve, részben vagy teljesen kiválthatók a mesterséges fényforrások, és így a világítási költségek is csökkenthetők. Beépítésük többféle módon is lehetséges.

[Forrás: ezermester.hu]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük