Elkészült a kaposvári intermodális csomópont

Kettéválasztott városrészeket kapcsol össze a SWIETLSKY munkájával elkészült kaposvári intermodális csomópont, amellett, hogy a busz- és vasúti állomások is egymás mellé kerültek.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában délelőtt átadott nagyszabású fejlesztésnek több fő eleme is volt: a SWIETELSKY Kft. kivitelezésében a somogyi megyeszékhelyen számos alprojekt készült el.

Talán a legfontosabb ezek közül,az Esterházy Pálról elnevezett gyalogos-kerékpáros híd a Petőfi téren, amely impozáns volta miatt méltán válhat majd Kaposvár új szimbólumává.

Az új, ívelt felüljáró egyik hídfője egy mesterséges domb, rajta tereplépcsőkkel, növénykazettákkal, ligetes kiültetéssel, padokkal. A nyolc méter széles hídon a kerékpárosoknak nem kell a gyalogosokat kerülgetniük, hiszen külön sávot jelöltek ki számukra.

Emellett az Újpiac tér közúti forgalma a pályakorrekciónak köszönhetően új nyomvonalon, az elbontott régi távolsági buszpályaudvar helyén haladhat. A Szarvas üzletház és a jelenlegi MÁV Étterem között egy kétsávos körforgalom épült, éppen olyan, mint amilyen a Noszlopy utca vonalában már egy évtizede működik.

A négysávos út forgalmi sávjainak áthelyezésével szabadult fel az a terület, amelyen megépült az új, helyi és helyközi járatokat egyaránt kiszolgáló buszállomás.

Emellett még egy 92 férőhelyes P+R parkoló is épült a Csik Ferenc sétánynál, de a MÁV felvételi épülete mellett, az elbontott óvóhely területén is várakozhatnak majd az autósok.

Továbbá a közlekedési központ fontos eleme az új közúti felüljáró, amely a Hársfa utca és a Baross Gábor utca találkozásánál megépülő körforgalomból indul, s vezet majd át vasút felett.

Az ívelt pálya a túloldalon egy újabb körforgalomba torkollik, amely a Béla király utcáig meghosszabbított Csik Ferenc sétány részeként épül meg.

Az intermodális csomópontok zöld irányba terelik a közlekedést

Az eseményen felszólaló Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója elmondta: az intermodális csomópontok kialakításának célja, hogy a lehető legkisebb fennakadással lehessen váltani a közlekedési módok között. Az egy helyre került távolsági, helyi járatú autóbuszállomást és vasútállomást a közös peronon az utazók kényelmesebben elérhetik.

A gyalogosok, a kerékpárosok az autósok is jól járnak, nemcsak a vasúttal és busszal közlekedők

Szita Károly polgármester többek között arról számolt be, hogy

a belváros legforgalmasabb részének átalakításával járó fejlesztéssel könnyebbé, biztonságosabbá vált az ott naponta megforduló 32 ezer ember közlekedése.

[Forrás: magyarepitok.hu]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük