Hogy és milyen mosógépet válasszunk?

A legfontosabb kérdések

Első lépésként meg kell mérni a helyet, ahova az eszközt tenni szeretnénk, majd eldönteni, hogy az elöl- vagy a felültöltős típust preferáljuk. Sok esetben a felültöltős gép keskenyebb és olcsóbb, ám már egyre több gyártónál fellelhető a kisebb vagy keskenyített elöltöltős mosógép is. Arról se feledkezzünk meg, hogy a gépnek ajtaja is van, aminek a nyitásához plusz térre van szükség – ajánlott ezzel is kalkulálni.

Manapság egyre elterjedtebb, hogy a hely szűkössége miatt egymás tetejére tesznek két gépet. Ha ilyen terveink vannak, akkor legalább az egyiknek (az alsónak) elöltöltősnek kell lennie, ám legyen olyan szélessége és mélysége, hogy a másik eszköz is ráférjen. A másik nagy divat a beépítés: lehet kapni félig és teljesen beépíthető modelleket is.

Kapacitás

A mosókapacitás a dob befogadóképességére vonatkozik és köbméterben mérik. Átlagosan egy 3–4 köbméteres mosógép 5–7 kiló szennyes befogadására képes, míg egy 5 köbméteresben akár 9 kiló mosnivaló is elfér. Mivel az ajánlott terhelési méret a mosógép modelljétől és gyártójától függ, így érdemes erről tájékozódni.

A legjobb mosógépek
Energiatakarékosság

Ha az alapvető kérdéseket tisztáztuk, áttérhetünk egy másik fontos témakörre, ami az energiatakarékosság.

Az elöltöltős, nagy hatékonyságú modellek állnak a rangsor tetején: energia- és a víztakarékosak, ám általánosságban el lehet mondani, hogy a mosógépek energiafogyasztása jobb, mint régen.

Ciklusok és funkciók

A hagyományos felültöltős gépeknek kevesebb mosási ciklusuk van és rövidebb mosási idővel rendelkeznek, ám a ruhamosás hatékonysága kérdéses lehet, míg az elöltöltősök jobb teljesítményt mutatnak, ám a ciklusok általában sokkal hosszabbak.

Egyes modellek például automatikusan beállítják a víz hőmérsékletét és szintjét, de vannak olyanok is, ahol egyénileg, kedvünk szerint változtathatjuk a hőmérsékletet, centrifugálási sebességet. Praktikus a finom vagy kézi mosási ciklus, esetleg az alkalmi viselet beállítása, amelynek alacsony centrifugálása a ráncok csökkentésére szolgál.

Egyéb fontos jellemzők kulcsszavakban: gőz, késleltetett mosás, rozsdamentes acélból készült, extra öblítés, előszívás, lágyító és fehérítő adagolók, a ciklus végét jelző fény- és hangjelzések, mosási ciklus rövidítése, automatikus kikapcsolás, időmérés.

Egyes újabb típusok rendelkeznek intelligens adagolási technológiával, melynek lényege, hogy a készülék felméri a ruhákhoz szükséges mosószer mennyiségét, ezt automatikusan kiengedik a tartályból, a fennmaradó mennyiséget pedig megtakarítják a következő ciklusokhoz, mosáshoz.

Centrifugálási sebesség

A centrifugálási ciklus eltávolítja a vizet a ruhákból, ám érdemes néhány tényt tisztázni.

  • A mosógépek maximális centrifugálási sebessége 1000 fordulat / perc és 1 800 fordulat / perc között van.
  • A mosógépek leggyakoribb centrifugálási sebessége: 1200 fordulat / perc és 1400 / perc.
  • Minél nagyobb a centrifugálási sebesség, annál drágább a készülék és annál zajosabb is lehet.
  • A nagyobb centrifugálási sebességért nem mindig érdemes többet fizetni
Okosmosógép

Bizonyos közép- és csúcsminőségű eszközöket olyan telefonos alkalmazással lehet összekapcsolni, ami lehetővé teszi a mosás távoli indítását, leállítását és szüneteltetését, vagy a tisztítási ciklus állapotának megtekintését a telefonon.

[Forrás: startlap.hu]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük