A hősugárzó előnyei és fajtái

Az infrasugárzás előnyei

Az infrafűtésen keresztül a modern fűtéstechnika valamennyi előnyét megkapja: energiatakarékos, környezetbarát, könnyen felszerelhető, esztétikus és egészséges. A nap természetes melegérzetét varázsolja bárhová, ahová csak szeretnénk!

Az infrafűtés során mesterségesen állítjuk elő az infravörös hullámokat. Innen a Naphoz hasonló melegérzet, hiszen a napenergia jelentős részét is ezek a hullámok teszik ki. Az infrafűtés előnye a Nappal szemben, hogy nem bocsát ki káros UV sugárzást.

Az infrafűtés energiahatékonysága közel 100%-os. Titka abban rejlik, hogy nem a levegőt melegíti először, hanem a szilárd tárgyakat és élőlényeket, nem szükséges közvetítő közeg, csak mindezek után melegszik a levegő. Ennek köszönhetően alacsonyabb hőmérsékleten is magasabb hőérzetet nyújt.

Az infravörös hullámok nem csak a bőr felszínén fejti ki melegítő hatásukat. A bőr mélyebb rétegeibe hatolnak, melynek sok jótékony hatása ismert, mint például immunerősítés, izomlazítás. A helyiségben lévő levegő tiszta marad, mert nem keveri fel a port, így az allergiás panaszok is elkerülhetőek. Használata során nincsenek fűtési melléktermékek, így igazán környezetbarát fűtési megoldást jelent.

Az infrasugarak fajtái
  • A rövidhullámú infravörös sugár: (0,76 – 2,3 μm hullámhosszon) Igen gyors, 1 másodperc alatti hőátadásra képes. A felületek alá 4-5 centiméterre is behatolva egyenletes hőt biztosít. Előállítása magas fűtőszál-hőmérsékletet igényel (ca. 2000C°), ilyenek például az infra-lámpák.
  • A középhullámú infravörös sugár: (2,3 – 3,3 μm hullámhosszon) Kiváló hőátadó szinte minden anyagnak. A hőenergiáját nem szállítja olyan mélyre, mint a rövidhullámú sugár, azonban alacsonyabb (ca.900 C°) hőmérsékleten előállítható. Az infrasugárzók ebben a tartományban működnek.
  • A hosszúhullámú infravörös sugár: (3,3 – 10 μm hullámhosszon) A hőt kizárólag a felületek felszínén adja le, az üvegen már csak kis mértékben képes áthatolni. Felfűtési ideje hosszú 10-15 perc, amit 90 C° körüli üzemi hőmérsékleten ér el. Előállítása például gázégésű sötétsugárzókkal lehetséges. Hátránya: zárt vagy nyitott rendszeren át a levegőbe jutó égési termékek.

[Forrás: hosugarzo.hu]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük