A Hármas-Körös-híd vízszigetelése és hőállósága

A Hármas-Körös-híd építését a Duna Aszfalt Zrt. mellett a Hódút Kft. és A-Híd Zrt. végezte. Az elkészült új Körös-híd 40,5 méter hosszú és a folyó medrét, valamint a folyó árterét íveli át.

A mederhíd a húzási ívre emelését követően 250 méter hosszú utat tett meg, és 7 napra volt szükség, hogy végül a helyére kerüljön úgy, hogy 35-50 cm-t haladt előre minden húzáskor. A pályalemez betonozása 2019. március végén zajlott. A híd betonpályájának hossza 351 méter, a beépített betonacélok tömege 450 tonna, míg a szükséges betonmennyiség 3400 köbméter volt.

A Mapei termékeit a hídszerkezeten lévő pályalemez lemezes vízszigetelése során alkalmazták 4000 négyzetméter területen.

A szakemberek olyan bitumenes vízszigetelő megoldást kerestek, amely tartósan és biztonságosan látja el a vasbeton és az aszfalt közötti vízszigetelés feladatát.

A Mapei megoldás kiválósága, köszönhetően a magas modifikáltságnak, tökéletes megoldásnak bizonyult.

Első lépésként a kivitelezők kellősítő réteget képeztek a felületen a POLYPRIMER HP 45 bitumenes alapozóval. Következő lépésként a nagyon erős tapadást biztosító ELASTOFLEX HP 4 mm SBS modifikált bitumenes lemezt olvasztották rá erre a felületre első vízszigetelő rétegként.

Nagyon jó hőállósággal rendelkezik

Az ELASTOFLEX HP 4 mm egy nagy teljesítményű, vízhatlan elasztomer-modifikált bitumenes lemez. Rendkívüli rugalmassággal rendelkezik, egyfajta hőre lágyuló elasztomer gyanta (SBS). Ez egy kiváló szakítószilárdságú és méretstabilizált, nem-szőtt poliészter fátyol, mely hordozóbetéttel készül.

Ideális megoldást nyújtott a kivitelezés során felmerült műszaki igények kielégítésére.

Második vízszigetelő rétegként a POLYFLEX HP 4 mm vízszigetelő lemezt olvasztották rá a felületre. A POLYFLEX HP 4 mm a magas modifikáltság mellett nagyon jó hőállósággal rendelkezik, így a rákerülő aszfalt réteg előtt nem volt szükség elválasztó rétegre.

Nagy ellenálló képesség jellemzi

Ezenfelül a POLYFLEX HP az egyik legújabb POLYGLASS termék. Új technológiával, polipropilénnel modifikált desztillált bitumen vegyületből készül. Ennek köszönhetően rendkívüli mechanikai tulajdonságokkal rendelkezik.

Különleges hordozóréteg, kimagasló szakítószilárdság, szakadási nyúlás, valamint nagy ellenálló képesség jellemzi átszúródással szemben.

A szakemberek a fent említett terméktulajdonságok miatt választották a Hármas-Körös-híd építése során. A kétrétegű bitumenes lemezes vízszigetelés alkalmazása megfelelő vastagságával biztonságossá teszi a rétegrend működését, hiszen dupla védelmet jelent az esetleges sérülésékkel szemben, így az alkalmazott megoldás tartósan megőrzi eredeti vízszigetelő képességét.

A Mapei termékeiről és megoldásairól bővebb információt talál a www.mapei.hu weboldalon.

[Forrás: magyarepitok.hu & mapei.hu]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük