Vajon dugulás okozza a bűzt a lefolyóban?

Bűz a lefolyóban

Biztos mindenki találkozott már a jelenséggel:  büdös van a fürdőszobában vagy a konyhában. A következő pár sorban összefoglaljuk, mitől lehetnek kellemetlen szagok a lakásban. A dolog egyik érdekessége, hogy a folyamatos büdös ellenére nincs is dugulás, de gyakorta eltűnik a wc csésze aljából a szifonokból és a padlóösszefolyóból a víz.  Sokszor a kellemetlen szag a kialakulóban lévő dugulás előjele szokott lenni, viszont ha nem erről van szó a jelenség oka máshol keresendő : a légbeszívó szelep  hiánya vagy ennek eldugulása a strang vezetékben.

Légbeszívó szelep jelentősége

Nagy mennyiségű víz leeresztésekor vagy a  WC lehúzáskor a lezúduló víz vákuumot idéz elő és ez kiszívhatja a bűzelzárókból ( padlóösszefolyó, szifonok,  wc ) a vizet ennek a jelenségnek a kiküszöbölésére és a csőben fellépő vákuum kiegyenlítésére szolgál a légbeszívó szelep.  A szelep elhelyezhető a strang aknában a vagy a tetőn is. Amennyiben Ön folyamatosan csatorna szagot érez vagy bugyborékoló hangokat tapasztal a vizes helyiségekben akkor jogosan gyanakodhat a kiegyenlítő szelep hiányára. A légbeszívó hiányát még utólag is érdemes pótolni, hogy elejét vegyük a kellemetlen szagoknak és a víz eltűnését a WC. ből és a szifonokból. Beépítés előtt kérje ki a vízvezeték szerelő tanácsát.

Légbeszívó

Amennyiben a tetetőtéri lakás légterében érezni a kellemetlen szagot, akkor arra is gyanakodhatunk, hogy a lakás fölötti padlástérbe történt az ejtővezeték kiszellőztetése, de ez a helyiség zárt és ilyen esetben leszivárgó bűzön kívül vizesedéshez és penészedés is kialakulhat. A padlástérbe ugyan is csak akkor szabad kiszellőztetni az ejtő vezetéket, ha ennek a légtérnek is tökéletes és folyamatos a szellőzése.

Amennyiben nem építési hibák következménye a kellemetlen szag a vizesblokkunkban akkor a felsorolt okoknak érdemes utánajárni. És 1-2 havi rendszerességgel kitisztítani a a szifonokat és összefolyókat. A padlóösszefolyót érdemes mindig feltölteni tiszta vízzel, amennyiben nincs rákötve lefolyó és kizárólag “tisztítási lehetőség” célzattal épült. A tisztításnál a nagyobb szennyeződéseket kézzel vegyük ki az érintett szakaszokból, majd forróvíz és ezt követheti pár deci ecet jöhet, esetleg alkalmazhatunk lefolyótisztító szereket is megelőző célzattal.

[Forrás: dugulaselharitas.net]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük