Vákuummatrac – van egyáltalán ilyen?

Fent már láthattuk, hogy szinte minden fajta fekhely elérhető vákuum matrac formájában. De mit is jelent maga a kifejezés?

vákuummatrac, mint fogalom az egyik legelcsépeltebb marketing baromság, ami a matraciparban csak elképzelhető. Ilyen matracot ugyanis egyik matracboltban sem kapsz. De persze a kereskedők nagyon ügyesen tekerik, csavarják ezt a fogalmat, mintha ez egy különleges dolog lenne.

A marketingesek két különböző dolgot próbálnak meg összemosni azért, hogy még misztikusabbnak és eladhatóbbnak hasson a matracuk. Aki bedől ennek, az csak magára haragudhat. De mi is ez a két fogalom?

Vákuummatrac: mit jelent a matrac iparban?

vákuummatrac kifejezés a matracboltokban nem takar semmi extrát, semmi értéknövelőt. Csupán arra utal, hogy milyen módon csomagolják a matracot. Kipréselik belőle a levegőt, lezárják fóliába és feltekerik hengerbe. Ennyi a folyamat, a lenti videón megnézhetitek.

Valójában a matraciparban ennek az egész “vákuummatrac” kérdésnek egyetlen szerepe van. Így olcsóbb a matrac. Lecsomagolva ugyanis több ágybetét fér el egy teherautón, sőt, amikor te viszed haza a saját kocsiddal, az is olcsóbb, mint a kereskedő fizetős házhozszállítása.

A vásárlók általában még két kérdést szoktak feltenni ezekkel a matracokkal kapcsolatban: “ha vákuum csomagolva van, akkor nem sérül meg a matrac?”

A válasz röviden: nem. Ha sérülne, akkor senki sem csinálná. Vannak olyan matracok, amik károsodnának (például a bonell rugós matracok nem hiszem, hogy kedvelnék) , de azoknál – nem meglepő módon – ezt a technológiát nem alkalmazzák.

A másik gyakori kérdés: “csak az olcsóbb matracokat vákuumozzák?” A válasz tömören: nem. Annyi igazság van benne, hogy a nagyon drága – és így minden bizonnyal komoly minőséget képvielő – matracokat már nem szokták vákuumozni.

Ez többek közt azért is van, mert itt például olyan habsűrűségek vannak, ami miatt hetekig tartana, mire a matrac visszanyeri a formáját vagy pedig olyan anyagokat tartalmaz, amit tényleg károsítani tudna a préselés.

A vákuumcsomagolt matracok és a környezetvédelem

Az ilyen eljárással készült matracok előnye környezetvédelmi szempontból az, hogy sokkal több fér el a kamionon belőlük, mint kibontott társaikból. Például egy 180×200-as matrac, amely nincsen így csomagolva nagyjából 4-5 vákummatrac helyét foglalja el.

Az így szállított matracok nem csak a matrac szaküzlet és a vásárlók pénztárcáját kímélik – hiszen nem kell annyit fizetni a szállításért -, de a környezeteünket is óvjuk azzal, ha olyan terméket vásárolunk, amely 4-5 kamion helyett egy kamionon is elfér.

[Forrás: matracman.hu]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük