Így légtelenítsd a radiátorod fűtésszerelő nélkül!

A radiátorok használata – legyen szó akár távfűtésről, akár központi fűtésről – az egyik legbiztonságosabb fűtési mód. A konvektorokkal ellentétben radiátoros fűtés esetén nem kell aggódnod a gázszivárgástól, sem attól, hogy szénmonoxid keletkezik a lakásban, vagy áramlik vissza.

A radiátorok kezelése is egyszerű, hiszen nem kell külön bekapcsolni, nem kell folyton állítgatni a hőmérsékletet, illetve ügyelni arra, hogy a gázláng ne aludjon el. Csupán arra kell figyelned, hogy egyenletes legyen a hőmérséklete alul és felül.

Ha jóval hidegebb a tetején, mint az alján, minden bizonnyal légtelenítésre lesz szükség, melyet a fűtési időszak kezdetén egyébként is érdemes elvégezni. A következőkben megtudhatod, hogyan végezd szerelő nélkül!

Légtelenítő kulccsal vagy csavarhúzóval

A radiátor légtelenítéshez nincs szükség szakemberre, csak egy légtelenítő kulcsra vagy egy csavarhúzóra. Bármelyik barkácsáruházban beszerezheted őket; ha az előbbit veszed meg, válassz rézből készült fajtát az alumínium helyett, mert az strapabíróbb, és ügyelj arra, hogy olyat vegyél, ami megfelelően illeszkedik a radiátor légtelenítő szelepére. Csavarhúzóval akkor dolgozhatsz, ha modern a radiátorod, ezek szelepét ugyanis úgy alakították ki, hogy nincs szükség a kinyitásához speciális eszközre.

A légtelenítéshez nem kell leeresztened a vizet a radiátorokból, ám éppen ezért a munkálatok megkezdése előtt teríts egy nagyobb, jó nedvszívó képességű rongyot a fűtőtest alá, hogy felfogd a kicsöpögő vizet.

Ha nem jön víz a radiátorból

Ha a szelep elfordítása után nem jön sem levegő, sem víz a radiátorból, akkor elképzelhető, hogy a légtelenítő szelep eldugult – ilyen esetben muszáj lesz szakembert hívnod, aki kicseréli a szelepet.

Ha levegő igen, csak víz nem jön a radiátorból a légtelenítés végén sem, előfordulhat, hogy nem légbuborék okozta a fűtőtestek egyenetlen hőmérsékletét, hanem az, hogy a rendszerben nincs elegendő víz.

[Forrás: femina.hu]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük