Spóroljunk energiát a hűtőszekrénnyel!

Mit figyelünk, mikor hűtőt vásárolunk? Az árát, a márkáját és a fogyasztását vajon megnézzük-e?

Vásárláskor figyeljünk a fogyasztási adatokra is, amit a boltban fel kell tüntetniük a gép mellett lévő energiacimkén. Legyen “A” energiaosztályú a gép, de ez már kevés, mert szinte az összes hűtő már ebbe a kategóriába esik, hasonlítsuk össze a többivel is, mielőtt választunk.

Figyeljünk arra, hogy hova tesszük a hűtőnket. Ha még szabadon rendezgethetjük a konyhát, akkor ne kerüljön fűtőtest vagy a tűzhely közelébe, lehetőleg egy hűvös helyre tegyük. Ha a helyén már nem változtathatunk, mert kicsi a konyhánk vagy a berendezés meghatározza a helyét és meleget leadó eszköz mellé kerül, akkor legalább tegyünk közéjük valami szigetelő anyagot, vagy hőtükröt (ezt a barkácsáruházakban lehet kapni, vagy készíthetünk mi is úgy, hogy bevonunk egy fa vagy fém lapot alufóliával).
A faltól legalább 10 cm távolságra legyen a hűtőrács és ha bútor van felette, ott is legyen legalább egy 10 cm-s rés.

Amikor ki- és bepakolunk a hűtőbe, akkor ne szellőztessük sokáig. Rakjuk össze egy helyre, amit be akarunk tenni és gyorsan pakoljunk. Lehetőleg úgy, hogy a reggelire, vacsorára valók egy helyen legyenek, így rögtön tudjuk, mit honnan kell kivenni, nem a nyitott ajtó mellett kell gondolkodnunk, hogy hol is a sajt.

A meleg ételt ne rakjuk még be, hagyjuk kihűlni teljesen, annyi idő alatt nem romlik meg. A fagyasztóból pedig ne a konyhába rakjuk olvadni az ételt, hanem a hűtőbe (hacsak nem sürgős az olvasztás). Egy éjjel alatt a hűtőben is kiolvad az étel.

A fagyasztóba szánt ételt úgy csomagoljuk be, hogy ha kinyitjuk, akkor gyorsan megtaláljuk amit keresünk. Vezethetünk listát arról, hogy mi van még a fagyasztóban, illetve megjelölhetjük a csomagoláson, hogy mi van benne, én például különböző színű gumikat használok a jelölésre.

Nem kell a leghidegebb fokozaton tartani a hűtőt, amit nem kell fagyasztanunk, annak a +3-5 fok a tökéletes, egyébként ennél hidegebben megfagy benne a víz és enni sem jó.

Időnként olvasszuk le a hűtőt, ha pedig önleolvasztósunk van, amit elvileg nem kell nekünk olvasztgatni, akkor is figyeljünk arra, hogy nehogy lejegesedjen, mert jegesen is sokkal több energiát használ. Időnként a hátsó hűtőrácsot is törölgessük le, a por is rontja a hőleadó képességet.

[Forrás: csaladitippek.blogspot.com]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük