Mit érdemes tudni a termosztátokról?

Mit érdemes tudni a termosztátokról?

Minden kazánban van termosztát a túlfűtés megakadályozására. A gázkazánoknak olyan a termosztátja, mely a berendezés be- és kikapcsolását végzi, ha a hőmérséklet a beállított értéket eléri. Egyes modellek modulációs égőkkel vannak ellátva, melyek a fűtési igényeknek megfelelően szabályozzák a lángmagasságot. A szilárd üzemanyagú kazánoknál a termosztát kinyit és bezár egy fojtó-szelepet, hogy több vagy kevesebb levegőt bocsásson be a tűztérbe, így az igényeknek megfeleően fokozza, vagy csökkentse az égés mértékét.

A szobatermosztát gyakran az egyetlen központifűtés szabályozási forma. Ezt abba a helyiségbe helyezik, ahol a hőmérséklet elég stabil, és feltételezik, hogy a hőmérséklet emelkedése vagy csökkenése hasonló az egész házban.

A szobatermosztát a kazánt vagy szivattyút ki-be kapcsoló szerkezettel szabályozva a hőmérséklet; ez utóbbival akkor, ha a kazán folyamatosan működik a melegvíz-ellátás érdekében. A szobatermoszát fő hátránya, hogy nem reagál a többi  szobában bekövetkező helyi hőmérséklet-válzotásokra, amit pld az ablakon besütő nap vagy egy külön felszerelt fűtőtest okoz.

Korszerűbb hőfokszabályozást biztosít a termosztátos szelep, amelyet egy manuálisan működtetett szelep helyére lehet szerelni a radiátoron. Egy hőfokérzékelő nyítja és zárja a szelepet, a hőteljesítményt változtatva, hogy az egyes szobákban igényelt hőmérsékletet biztosítsa. Nem kell termosztátos radiátorszelepet felszerelni minden helyiségbe. Használhatunk egyet arra, hogy csökkentsük a hőmérsékletet, például a konyhában vagy egy kisebb fürdőszobában, miközben a  szobatermoszát szabályozza a hőmérsékletet a ház többi részében.

A legkorszerűbb termosztátos szabályzó a kazánvezérlő vagy “optimalizáló”. Ez az eszköz adatokat gyűjt az épületen belül és kívül levő szenzoroktól, hogy optimális üzemelési időszakra állítsa a központi fűtési rendszer, így a kazán nem kapcsol be és szükségtelenül rövid időszakokra.

Időkapcsolók és programozók

A fűtésszámlát jelentősen csökkenthetjük, ha nem fűtünk, amikor távol vagyunk vagy alszunk. Az időkapcsolót be lehet úgy állítani, hogy a rendszer felkelés előtt bekapcsoljon és felmelegítse a házat, és kikapcsoljon, mielőtt munkába indulunk, majd hazatérés előtt röviddel szintén be-, és lefekvéskor kikapcsoljon. Az egyszerűbb időkapcsolót két “be” és két “ki” kapcsolás beállításra tervezték, ami naponta ismétlődik. Egy kézi vezérlő lehetővé teszi a hétvégére és más rutinszerű változtatásokra való beállítást. A bonyolultabb, programozóként ismert eszközök nagyobb számú be-ki kapcsolási programot kínálnak – még a hét különböző napjaira is-, valamint a házi melegvíz-ellátás szabályozására.

 

Zónaszabályzó szelepek

Kevés helyiség van a házban, amelyeket nem kell állandóan fűteni, mert csak meghatározott napszakban használjuk. A legtöbb háztartásban ilyen például a hálószoba.

A veszteségek elkerülésének egyik módja, ha körzetekre vagy “zónákra” osztjuk a központifűtés-rendszert (rendszerint emeletekre és földszintekre), és akkor fűtjük az egész házat, amikor szükséges. Szabályozni lehet a fűtést időkapcsoló vagy programozó berendezéshez kötött motorikus szelepeket egyedi termosztátokhoz kötve, az egyes zónáknál külön hőmérsékletszabályozást lehet biztosítani.

[Forrás: gazor.hu]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük