Folytatódik a füzéri vár felújítása

Újabb fejlesztések indulhatnak el a zempléni északi államhatárnál található füzéri vár már jelentős mértékben előrehaladott rekonstrukciójában. A projektben, melyről számos alkalommal beszámoltunk már, a LAKI Épületszobrász Zrt. folytathatja a munkát az uniós közbeszerzési értesítő adatai szerint.

A Füzéri Várgondnokság által most lezárt pályázatban összesen 2,92 miliárd forintból két alprojektben dolgozhat a várat már jól ismerő cég. Ezek közül az elsőben várhatóan a Felsővárban

  • Rimay ház kiállítóhelyiséggel és kutatószobával,
  • Pápai ház pedig lépcsőházként újul meg (nettó 230 négyzetméteren).
  • várfalak statikai megerősítést kapnak,
  • illetve több kiszolgáló helyiségen is dolgoznak és felvonón is.

A másik alprojektben leírtak szerint többek között szintén a Felsővár lőréses bástyafala előtti ágyúdomb helyén kiszolgáló épülettömböt alakítanak ki, fatárolóval, vizesblokkal és raktárakkal, továbbá közvetlenül felette a várfal mentén gyilokjáróval és zöldtetővel. A várudvaron nézőtér várja majd a látogatókat a munkálatok elkészültével. Szintén tervbe vették a várfalak statikai megerősítését is.

Füzéren Magyarország egyik első kővára kapja vissza régi fényét

A füzéri vár a középkorban épült, és az azonos nevű község felett tornyosul 170 méter magasan. A feltételezések szerint az Aba nemzetség építtette az Árpád-korban, különlegessége, hogy egyike lehet az első magyarországi főúri kőváraknak. Korábbi nyilatkozatok szerint csak 2018 első feléig bezárólag már több mint 90 ezer turista látogatta meg az első restaurációs ütem 2016-os vége óta. A teljes, átfogó restauráció várhatóan 2025-ig tart.

[Forrás: magyarepitok.hu]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük