Az Ytong falazás szabályai

Mielőtt teherviselő falazatok építésébe kezdünk Ytong elemekből, jó ha szemügyre veszünk néhány kritériumot, amennyiben azt akarjuk, hogy stabil és teherhordó szerkezetünk legyen. Alább összegyűjtöttük, hogy mik az Ytong falazás szabályai.

Az Ytong falazás előkészítése

Alapozás ellenőrzése

Első lépésben célszerű időt szánni az alapozás geometriájának ellenőrzésére. Fontos a magassági szint pontos ellenőrzése és beállítása, így nem is kell vastag habarcsréteget biztosítani az elemeknek.

Kitűzés

A BAU-Styl Kft. bejegyzése szerint az első szintet a helyi magassági alapponthoz igazítva kell milliméter pontossággal felvenni. Kiemelt figyelmet kell fordítani a sarkok és nyílástengelyek beállítására, mivel így adható meg legnagyobb pontossággal a megkívánt geometria.

Falazóhabarcs

 • Vékonyfugás falazás során a fugavastagság legfeljebb 3 mm. Ezt a falazást komolyabb teherbírási igény, rövid építési idejű vázkitöltés, illetve festett (vakolatlan) falfelületek kialakítása esetén érdemes alkalmazni. Csak nútféderes elemekkel kivitelezhető. Vékonyfugás falazásmódnál legfeljebb 3 mm a fugavastagság, ezért vékonyágyazatú habarcs használata ajánlott. Nagyobb jelentősége van a kezdősor pontos lerakásának, valamint a falazás közbeni szintbeli és síkbeli ellenőrzésnek, mert a vékony vízszintes fugák miatt a sorok felületi hibái nem tűrhetők meg. A habarcsot habarcsterítő szánkó segítségével húzzuk csiszolás és portalanítás után az elemek vízszintes felületére. A vékony fugák alkalmazásával jelentősen lecsökken a falazatba bevitt építési nedvesség, és emiatt megnövekedhet a falazat teherbírása. Az Ytong vékonyfugás falazásmód alkalmazása látszó, vakolat nélküli felületek kialakításakor különösen előnyös.
 • Hőszigetelő falazóhabarcsos eljárás során 5 mm-es fugavastagság javasolt. Ez az univerzális megoldás, minden Ytong falazott szerkezethez használható. Az Ytong hőszigetelő falazóhabarcs használata ajánlott építéskor, mivel hővezetési tényezője megegyezik a falazóelemekével. Fontos, hogy a kezdősor vízszintes legyen, mert az Ytong-elemek nagy méretpontossága nehezen teszi lehetővé, hogy a kezdő hibát a falazás folyamán javítsuk. Ha az alapozás (fogadószerkezet) nem vízszintes, akkor inkább az Ytong elemek alakíthatóságát kell kihasználni, és a felülethez szabni őket.
 • Hagyományos eljárás 10 mm-es vastag fugát kíván. Ez egyszerűbb épületek, saját kezű kivitelezés mellett alkalmazható megoldás akár kőműveskanállal is. Az Ytong falazóhabarcsai egyéb téliesítő adalékszerekkel nem keverhetők. Ezért, ha a körülmények nem teszik lehetővé a megfelelő hőmérséklet biztosítását, át kell térni a hagyományos falazóhabarcsok valamelyikének alkalmazására. Ezek a habarcsok a technológiai előírásokban foglaltak szerint téliesítő adalékszerekkel (kötésgyorsítóval) keverhetők, de szilárdságuk nem haladhatja meg a falazóelem szilárdságának másfélszeresét.

Ytong falazat építése

A falazat készítésének lépései:

 1. Kezdő lépés

  A falazat építését az épület tervezet sarkain, illetve a nyílásoktól kezdjük a minimális 12,5 cm-es elemkötés betartásával.

 2. Falazóelemek illesztése

  A falazat építését az épület tervezet sarkain, illetve a nyílásoktól kezdjük a minimális 12,5 cm-es elemkötés betartásával.

 3. Födém szerelése

  Az elkészült falszerkezet tetején a födém szerelése előtt méretellenőrzést kell végezni, falaszóhabarccsal állítsuk be a födém fogadására alkalmas szintet.

 4. Falmagasság

  A szerkezeti falak magasságát lehetőleg teljes sorok magasságának egész számra kerekített többszörösében határozzuk meg.

Forrás: ebau.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük