A PTE Orvosi Kar új campusa

A Pécsi Tudomány Egyetem Általános Orvosi Kar új pécsi campusának építésénél vonultatta fel a Knauf két leányvállalata egyedi innovatív szerkezeteit és építőanyagait. Az új Campus méltán beleillik azon kiemelt projektek sorába, amelyek a Knauf Insulation és a Knauf dicsőségfalán szerepelhet. Ráadásul ez a projekt teljes egészében a két Knauf leányvállalat közreműködésével valósult meg, a tervezéstől a kivitelezésig, és jól mutatja, az együttműködés hatékonyságát.

Az épület kialakításánál mind a nagy- mind a kisméretű előadók, folyosók, éttermek, laborok megvalósításánál kiemelt feladat volt a kiváló akusztikai hatás elérése, és ennek való megfelelés, miközben az esztétikai megjelenést is szem előtt kellett tartani. Ezen követelményeknek tökéletesen megfelel a Heraklith fagyapot lemez.

A Knauf a szerkezetek kialakításánál a Cleaneo lyuggatott akusztikus építőlemezekkel felépített válaszfal- és mennyezeti rendszereket ajánlotta, melyet a tervező a különböző méretű és formájú lyuggatású építőlemezek kiválasztásával tett gyedivé.

A falszerkezet kivitelezése – hogy ne legyenek zavaróak a folyosó és más előadók zajterhelései – a Knauf W113 falszerkezettel valósult meg, melyen a legkülső 3. réteg maga az akusztikai építőlemez volt. A mennyezet kialakításánál D112 szerkezet került beépítésre, és itt is a Cleaneo építőlemezek kerültek fel a szerkezet fegyverzeteként. A mennyezeten a szimmetria, míg a falakon a “tervezett kavalkád”, az építőlemezek “mintázatának vegyítése” volt a belsőépítész célja. A kivitelezés során igen nagy figyelmet igényeltek a kivitelező PÉMF Kft. (Nagy Péter) számára, hogy a tervezett esztétika vegyüljön az oly fontos akusztikával.

A falszerkezetek 150 cm-es alsó része egy statikailag erősebb építőlemezzel lett kialakítva a Cleaneo akusztikus lapok helyett a közlekedésből adódó sérülések elkerülése végett.

Az épület 2021 szeptemberétől fogadja a pécsi Tudományegyetemre érkező belföldi- és külföldi hallgatókat, és méltán lesz büszkesége az egyetemi oktatóközpontoknak a városban.

[Forrás: ezermester.hu]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük