Átadták a Snøhetta legújabb, immáron negyedik energia-pozitív épületét Norvégiában

Átadták a Snøhetta legújabb, immáron negyedik energia-pozitív épületét Norvégiában. A stúdió Powerhouse (erőmű) épületszériájába olyan épületek tartoznak, melyek a teljes életciklusuk alatt több energiát termelnek, mint amennyit fogyasztanak. Nem vitás, hogy a Powerhouse Telemark, mely közel 70%-al kevesebb energiát használ, mint az átlagos új építésű irodaházak, a későbbiekben Porsgrunn városának egyik jelképévé válhat.

Ha törekedünk arra, hogy a bolygónkat megvédjük, innentől kezdődően fenntartható tervezési gyakorlatokra kell átállnunk és különösen át kell gondolnunk azt, hogy munkánk milyen hatást gyakorol a természetre. Bár a klímaváltozás fokozatos súlyosbodása – főleg északon – nem tűnhet annyira akut problémának a koronavírus járvány rohamtempójú hatásai mellett, nekünk építészeknek fel kell lépnünk az épített és a természeti környezet megóvása mellett. Több, a Powerhousehoz hasonló összefogásra van szükség ahhoz, hogy az építőipar fenntartható épületek és városok gazdasági, szociális és környezeti léptékű kialakítására vonatkozó normáit megváltoztassuk.” – nyilatkozta Kjetil Trædal Thorsen, a Snøhetta egyik alapítója.

Az energiaszektor és az építőipar együttesen a globális ipar üvegházhatású gáz kibocsátásának több mint 40 százalékáért felelős. A világ népességének növekedése, a klímaválság elmélyülése, valamint az olyan nem várt krízishelyzetek, mint a jelenlegi pandémia arra kell, hogy ösztönözzék az építészeket, hogy minél felelősebben gondolkodjanak szakmájukról.


 

 

[Forrás: dezeen.com & epiteszforum.hu]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük