Katolikus katedrális helyett református Makovecz-templom épül Budapesten

Ősszel átadják a hívőknek Budapesten az első, Makovecz Imre által tervezett református Isten házát. Jelenleg a belső munkálatok folynak, a gépészet is alakul a Rákoskerten épülő Mennybemenetel templomban.

Továbbra sem biztos, hogy felépülhet-e valaha Makovecz Imre katedrálisa, melyet eredetileg a Budapest XII. kerületébe tervezett, és amit alapvetően nem támogat a Magyar Katolikus Egyház, de egy organikus stílusban tervezett budapesti református templom biztosan elkészül.

MAKOVECZ IMRE 2009-BEN MÉG RÉSZT VETT A RÁKOSKERTI MENNYBEMENETEL TEMPLOMA ALAPKŐLETÉTELÉNÉL. 

A 860 négyzetméteres, kétszintes templom építését 2019 májusában kezdték el Budapest legkeletibb városrészében, a XVII. kerületben.

A szakrális épületet a Rákoskerti Templomépítő Alapítvány felkérésére tervezte meg Makovecz Imre. Az altemplomban 1700 urna befogadására alkalmas urnatemetőt alakítottak ki. Az urnatemető ökumenikus jellegű lesz, a templomtér liturgikus kialakítása református – mondta az Indexnek Sarkadi Zsolt, a Budapest-Rákoscsabai Egyházközség főgondnoka.

A templomszinten 200 hívő hallgathatja az istentiszteletet. Templomtornya 37, a kupola 20 méter magas lesz. A Mennybemenetel templomának meghatározó részeként jelenik meg a torony két oldalára tervezett hatalmas angyalszárny.

Az építkezést a Budapest-Rákoscsabai Református Egyházközség nagyrészt állami támogatásból és helyi adományokból finanszírozza. A Rákoscsabai Református Egyházközség honlapján olvasható számok alapján az építkezés kezdeti költségvetése 550 millió forint volt, de ahogyan a honlapon olvasható:

A kezdeti költségvetés óta eltelt hosszú évek alatt az építőiparban mindenki által tapasztalt áremelkedések miatt a mostani ismereteink alapján a templomépítés várható költsége 1,95 milliárd forint.

Sarkadi Zsolt a részletekről azt mondta, hogy a szerkezeti munkák nagyjából elkészültek, a természetes kő alapú belső padlóburkolások is jól haladnak.

Óriási feladatot jelent még a két hatalmas szárny elkészítése, melyet Makovecz Imre a mennybemenetel szimbólumaként tervezett az épületre. Azokat eredetileg Csertő Lajos, Makovecz Imre egykori művésztársa valósította volna meg, de a szobrászművész 2020 júliusában elhalálozott.

A tető természetes pala burkolata és a hozzátartozó bádogozási munkálatok sem állnak messze a befejezéstől. A templomba tervezett orgona, nem csak istentiszteleti alkalmakon szólalhat meg, hanem hangversenyekre rendezésére is alkalmas lesz – mondta Sarkadi Zsolt, aki abban bízik, hogy az épületet idén ősszel már felszentelhetik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük