Kis lakásban kék doboz

Hogyan lehet egy elavult alaprajzot a lehető legkompaktabb módon ma is jól használhatóvá tenni? A Batizi-Pócsi Gergő és Batizi-Pócsi Péter, azaz a batlab architects által tervezett lakásfelújtás frappáns választ ad a kérdésre. Persze nem csak a lakás térszervezése alakult át, az összkép fontos részét képezik az igényesen megválaszott anyagok, felületek és az egyedi kilakítású bútorok is.

Egy fiatal család kereste meg irodánkat új otthonuk megtervezésével, felújításával. Fontos hangsúlyozni, nem csak megrendelők, valódi megbízók voltak, akik nélkül a végeredmény nem lehetne ilyen. A 12. kerületben lévő, 1940-es években épült ház egyik impozáns lakása volt a kiindulás.

VRC – lakásfelújítás a 12. kerületben – alaprajzok előtte-utána – építész: batlab architects

VRC – lakásfelújítás a 12. kerületben – alaprajzok előtte-utána – építész: batlab architects

 

A sok tárolóhelyen túl a megbízók kérése volt, hogy a későbbiek során akár két gyerekszoba is kialakítható legyen a lakásban. A közösségi terek középpontjában pedig egy cserépkályhára vágytak.

 

VRC – lakásfelújítás a 12. kerületben – építész: batlab architects – fotó: Juhász Norbert

VRC – lakásfelújítás a 12. kerületben – építész: batlab architects – fotó: Juhász Norbert

 

Viszonylag hosszú, a megbízókkal közös tervezési folyamat után számos falat elbontva, a fürdőszobát egy „dobozban” helyeztük el úgy, hogy az körbejárható legyen, alakítva maga körül a tereket. Közlekedők-gardróbok, egymástól jól határolható helyiségek jöttek létre. A lakás közösségi tereként egybefüggően alakult a konyha és étkező-nappali tere, melyet a majdani szobák terei bővítenek. A térbe helyezett kék tömeg későbbi gyerekszobák lehetőségét is megteremti mozgatható ajtók használatával. Ez a térelem markáns részévé válik a lakásnak, mindenhonnan látható egy szelete. Célunk négy oldalán sík falakkal határolt hasáb építése volt, így a rejtett lábazat, a síkban záródó fürdő ajtó és a fújt frontokkal épülő beépített bútor azonos síkban tartása fontos szempont volt.

 

VRC – lakásfelújítás a 12. kerületben – építész: batlab architects – fotó: Juhász Norbert

VRC – lakásfelújítás a 12. kerületben – építész: batlab architects – fotó: Juhász Norbert

 

A lakás súlypontjába kerülő cserépkályha színe és mintája a kályhát készítők és a megbízók közös kísérletezésének eredménye, amihez a doboz színét úgy választottuk ki, hogy mindkét elem érvényesülni tudjon.

A lelógó vasbeton gerendákat néhol szerkezetig bontva látható a házra jellemző építési technológia, szerkezet, sejtetve az előző évtizedeket.

 

VRC – lakásfelújítás a 12. kerületben – építész: batlab architects – fotó: Juhász Norbert

VRC – lakásfelújítás a 12. kerületben – építész: batlab architects – fotó: Juhász Norbert

A városi kilátásra nyíló új erkélyajtó, a fa parketta, a ház szerkezetét itt-ott felfedő, lelógó vasbeton gerendák, a doboz mélykék színe, a cserépkályha karakteres megjelenése, a konyhában megjelenő fa és a fehér falak tisztasága elegáns atmoszférát teremtenek. Elegendő támpontot adnak ahhoz, hogy a lakás könnyedén berendezhető legyen, és a család új otthonává váljon, úgy, hogy a tiszta rendszer és az átláthatóság érzékelhető maradjon.

batlab architects

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük