Komfortérzet-fokozás a természetes és mesterséges fény összehangolásával

A fény éltető elemünk, mesterséges vagy természetes volta, ereje és melegsége hatással van tevékenységünkre. A DENSO székesfehérvári gyárában a Lisys-Project szakemberei ezt is figyelembe vették, amikor a természetes és mesterséges fény összehangolásával modernizálták a hatalmas, egy légterű iroda világítását.

A DENSO Manufacturing Hungary Kft. 1997. július 15-én alakult Székesfehérváron. Ez volt a DENSO-csoport első magyarországi beruházása, és az 5. DENSO-gyár Európában. A gyár piacvezető az autóalkatrész-gyártók között, de a környezetvédelmi, a biztonsági és kényelmi vonatkozású K+F beruházások területén is. A fenntartható autóipar olyan célkitűzés, amely folyamatos innovációt igényel a DENSO részéről. Nem csak a minőség, hanem a biztonság és a környezetvédelem is kiemelt szerepet játszik a DENSO-nál. Különös figyelmet fordítanak a biztonságos és környezetbarát működésre: rendszeresek a kockázatértékelések, a biztonsági ellenőrzések, valamint szelektíven kezelik a hulladékot és tudatosak az energiatakarékosságban is.

A DENSO Manufacturing Hungary Kft. épülete, Székesfehérvár, Belsőépítész: Szenes Design Stúdió, Világítás: Lisys-Project Kft., Fotó: Hlinka Zsolt

A DENSO Manufacturing Hungary Kft. épülete, Székesfehérvár, Belsőépítész: Szenes Design Stúdió, Világítás: Lisys-Project Kft., Fotó: Hlinka Zsolt

DENSO és a Lisys-Project Kft. együttműködése több évre datálható vissza. A legutóbbi megbízást megelőzte több raktárcsarnok és folyosószakasz világításának energiahatékonysági szempont szerinti felújítása, ezeken a helyeken már LED fényforrások biztosítanak fényt a régi T8-as fénycsövek helyett. A korábbi kisebb helyiségek után a hatalmas, több mint 2600 nm-es, egy légterű iroda világítás-modernizálására kapott megbízást az építészeti- és hatásvilágítási rendszerek tervezésében és kivitelezésében is tapasztalt Lisys-Project Kft.

A projekt a világítási rendszer újjáépítésén túl belsőépítészeti munkákat is magában foglalt, a terveket a Szenes Design Stúdió készítette. Az egyterű irodában körülbelül 360 fő dolgozik. A belsőépítészeti megoldások a hierarchia nélküli, japán munkastílust tükrözik, az egységesség, az egy csapat és a közös munka jegyében valósultak meg, ugyanakkor az alkalmazott világítástechnika korszerű vezérelt világítás, ezen felül a természetes fényt napfénycsatornákkal vezetik a belső térbe. Munka-komfort szempontjából fontos kiemelni a felületi hűtés-fűtés és az igényes szellőztetés kivitelezését is.


 

 

Alapvetés volt, hogy a tervezők az alkalmazott belsőépítészeti és világítástechnikai megoldásokkal inspiráló munkakörnyezetet hozzanak létre. Az ekkora méretű egybefüggő terek általános problémája a nem megfelelő akusztika.

Az optimális fényviszonyok biztosítása mellett emiatt külön figyelmet fordítottak a szinte monumentális irodahelyiség akusztikai tulajdonságainak fejlesztésére is, így a térben akusztikai paneleket és válaszfalakat helyeztek el. 

A tervezők találékonyságát dicséri, hogy ezek a design szerves részét képezik: az akusztikai panelek a körgyűrű világításba kerültek be, a válaszfalakkal a nagy térben kisebb, közösségépítő funkcióval bíró egységeket alakítottak ki.

A professzionális világítástechnikai megoldást az Intra Lighting multifunkciós, akusztikai lámpateste biztosította, amely ráadásul a belsőépítészeti megjelenésben is remekül érvényesül. A természetes fény – amely a zöld iroda koncepciót hivatott kiszolgálni – fénycsatornákon jut a térbe. Az Intra Lighting lámpatestek és a fénycsatornák tudatos, összehangolt alkalmazása energiahatékony megoldást eredményez. A két rendszer működését egy speciális, a Lisys-Project Kft. által tervezett és kivitelezett Lutron fényvezérlő rendszer biztosítja. A megrendelő minden körülmények között az iroda teljes területén a minimum 500 lux megvilágítást igényelte. A Lutron vezérlés biztosítja, hogy elegendő természetes fény bejutása esetén a mesterséges fényt biztosító lámpatestek működését visszaszabályozza, vagy épp ellenkezőleg, ha kevés a bejutó természetes fény, akkor azt a mesterséges világítással pótolja ki.

 

A DENSO Manufacturing Hungary Kft. épülete, Székesfehérvár, Belsőépítész: Szenes Design Stúdió, Világítás: Lisys-Project Kft., Fotó: Hlinka Zsolt

A DENSO Manufacturing Hungary Kft. épülete, Székesfehérvár, Belsőépítész: Szenes Design Stúdió, Világítás: Lisys-Project Kft.
(epiteszforum.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük