Pala mediterránkő burkolat

Legyen szó a nappali padlójának vagy falburkolatának megtervezéséről érdemes néhány szót ejteni a színekről. Természetesen minden az ízlésünkön múlik, de érdemes a nappaliban erőteljesebb karakteres színeket használnunk, ahol a kontraszt is érvényesül. Mindezt úgy, hogy a lakás többi részén található színekkel egységet alkosson. Mivel a burkolatok fixen foglalják el a helyüket, változtatni csak a bútorokon és a kiegészítőkön tudunk. Az eltérő színeket a dekorációs szerepükön felül az egyes funkciók – étkező, vagy kávézósarok, dolgozósarok, kandalló területének – elkülönítésére is felhasználhatjuk.

A nappali természetes burkolatai

A nappalik esetében kedvelt változatok a különböző melegburkolatok, azaz a parketta, a laminált padló vagy a parafa burkolat. A legtöbbször önállóan végigvezetve találkozunk vele akár egy vagy több helyiségen, illetve van amikor berakásként kombinálják kőburkolattal. A faburkolatok közül a kókuszmozaikok az utóbbi években a falakon is hódítanak változatos színekben, méretekben és formákban. Ezek szerepet játszanak a helyiség hangszigetelésében is.

A nappali hidegburkolatai közül a természetes kőburkolatok szintén nagyon népszerűek. A kőburkolat a nappaliban  is előnyös, mert elnevezése ellenére télen a padlófűtés melegíti fel, nyáron pedig a kintről érkező napsugarak járják át. Az egyszínű változatok szőnyegekkel is jól párosíthatók, viszont a mintás kőburkolatnál érdemes hagyni a természetes szépséget érvényesülni.
Érdemes olyan mintázatú burkolatot választani, mely nem jelent kötöttséget egy későbbi átrendezés esetén, illetve könnyebb lesz hozzá a megújult lakberendezési trendeket illeszteni.

Falburkolat válogatás nappaliba

Nézzük mi a természetes kőburkolatok előnyei más burkolatokkal szemben

1. Hosszú élettartamú

Egy jó minőségű nappali kőburkolat felülete több évtizedes használat után sem kopik meg, és nem alakulnak ki rajtuk repedések. A napfény hatására sem sötétedik, és ellenáll az UV-sugárzásnak. Selyemfényű vagy antikolt felületet érdemes választanunk a padlóra, mert a magasfényű polírozott kőlapokon a polírozás idővel megkophat, ami nem elhanyagolható esztétikai problémát okozhat a leginkább igénybe vett részeken.

2. Örök divat a burkolatok közt

Garantáltan nem megy ki a divatból, hiszen attól függően, hogy milyen színekkel, anyagokkal, bútorokkal, és kiegészítőkkel párosítjuk, – az antik stílustól a modernen át a letisztult minimálig- minden lakberendezési stílushoz jól párosítható a természetes kőburkolat.

3. Komfortnövelő padlóburkolat a nappaliba

A természetes kőburkolatok az otthon komfortját és értékét is növelik. Mivel jó hővezető képességű anyagok, ezért padlófűtéshez tökéletesen alkalmasak és egyenletes meleget biztosítanak a szobában.

4. Könnyen lerakható nappali padlóburkolatok

További előnye ezeknek a lapoknak, hogy egyszerűen lerakható. Meglévő padlóburkolatra is rátehetjük, hiszen már 1 cm-es vastagságtól rendelhető. Mindemellett a burkolást érdemes egy gyakorlott mesterre bízni.

5. Nagyobb igénybevételre is alkalmas

Bár a nappaliban nem szükségszerűen fontos a magas kopásállóság, a természetes kőburkolatok a ház/lakás ritkábban használt helyiségeitől a közületekig bárhol alkalmazhatók. Nagy forgalmú intézményekben és közösségi terekben is szívesen alkalmazzák.

6. Könnyen tisztán tartható

A természetes kőburkolatok könnyen tisztán tarthatók, csupán néhány fontos dologra kell figyelni. Kizárólag pH semleges anyaggal tisztítsuk a felületet (savas/lúgos tisztítószerrel pl. Domestos nem). A leginkább ajánlott tisztítószer az a Lithofin Nemeskőszappan vízben feloldva. A durva felületű szemcsés súrolóanyagok és eszközök használatát kerüljük, mert ezek minden esetben karcolást fognak okozni. A lerakás után 4 héttel ajánlott a felületüket impregnálni, így a szépségüket tartósan meg fogják őrizni.

Milyen kőburkolat lesz nappalijában? Mészkő, pala, kvarcit?

Melyik természetes kőburkolat szín és formavilága tetszik a legjobban nappalija padlóburkolataként? Nézze meg nappali burkolat ötleteinket referenciaképeinken! Képeinken az alábbi kőtípusokból és természetes fal- és padlóburkolatokból válogattunk:

Mészkő burkolat

Mediterrán kő falburkolat

Homokkő burkolat

Homokkő falburkolat nappaliba

Pala fal- és padlóburkolat

Pala antracit padlóburkolat

Antracit pala padlólap

Kókuszmozaik falburkolat

Kókusz falburkolat

Rusztikus falburkolatok

Rusztikus burkolat kandalló köré

Pala kandallóburkolat

Rusztikus falburkolat

Hasított kő falburkolat

Fa falburkolatok

Fa falburkolat nappaliba