Függönymosás kézzel

A függönyt először hideg vízben öblítse át, majd ezt követően a mosást kézmeleg vízben körülbelül 30 fokon függönymosó folyadékkal, illetve finom kímélő mosószerrel végezze el. Mosószeres áztatás közben többször finoman nyomkodja át az anyagot. Semmi esetre sem szabad az anyagot dörzsölni. A mosást követően többször hideg vízben öblítse ki, amíg a mosószer teljesen ki nem jön a függönyből. Csepegtetés után a gépi mosáshoz hasonlóan felakasztva hagyja száradni.

Nyomott mintás függönyöket csak kézzel, függönymosó folyadékkal, illetve kímélő mosószerrel mosson, ami nem tartalmaz színélinkitő adalékot.

A kezelés könnyített anyagok, nem midig vasalásmentesek! Attól függetlenül, hogy milyen típusú anyagról van szó mindenképpen kímélő mosást alkalmazzon. Mosást követően a még nedves függönyből a benne maradt gyűrődés alacsony hőfokú vasalóval könnyen eltávolítható.

 Nappali narancssárga függönyökkel mosás kézzel vagy géppel

Függönymosás géppel

Először is távolítson el a függönyről minden olyan kiegészítőt, ami nincs a függönyhöz varrva. (pl. csipeszek, elkötők, rojtok) Ha önnek ringlis függönye van, akkor a ringlis részt a mosózsák sarkában összekötve rögzítse, különben a függönyanyag mosás közben sérülhet.

A mosózsák használata gépi mosásnál minden esetben ajánlott!

Ha az ön mosógépe 4-5kg ruha mosására alkalmas, függönynél 12 maximum 15m2 tisztítása biztonságos. Mosást midig 30 fokos vízhőmérséklet mellett kímélő programon végezze. Mosáshoz speciális függönymosószert vagy esetleg finom kímélő mosószert használjon. Optikai fehérítő használatát lehetőleg mellőzze, vagy csak a teljesen fehér függöny estében alkalmazza. A mosási idő nem haladhatja meg a 25percet, ennek megfelelően rövid programot válasszon. A mosószert maradéktalanul ki kell öblíteni az anyagból, ha Önnek ez nincs automatikusan a mosási programban, úgy a mosást követően 3-4 szer a öblítse át a függönyt. Centrifugázás kis fordulaton rövid ideig engedélyezett. Ezután a függönyt fellógatva szárítsa, így a gyűrődés elkerülhető.