Igényes kirakós – Tetris ház

Az FBIS architects 267 lakásos társasháza üde színfolt a Budafoki Kocsiszín szomszédságában: domináns sárga színével sajátos atmoszférát teremt az “urbanisztikai senkiföldjén”. Zöldi Anna cikke.

Dél felé utazva Budapest egyik leghosszabb villamosvonalán, ott, ahol már majdnem elhagytuk a várost, lakótelepek és ipartelepek vigasztalan foltjai közt hirtelen sárgába vált a világ. A villamos tovább döcög a semmibe, de a színét levedli, foszlányokban hátra hagyja. A sárga felkúszik a Budafoki kocsiszín hajlított lemeztetőire, alatta a CAF villamos aluszik, s míg szendereg a robogás, mi hátat fordítunk a sárga karámoknak, és szembe találjuk magunkat a napfény színének újabb villódzó apoteózisával, a Tetris-ház névre keresztelt lakótömb patchwork homlokzatával

 

Tetris ház. Terv: FBIS architects. Fotó: Danyi Balázs

Tetris ház. Terv: FBIS architects. Fotó: Danyi Balázs

 

A mintegy 300 lakást befogadó társasházat az OTP beruházásban épülő több lépcsős projekt első ütemeként adták át 2019-ben. A következő ütem engedélyezési terve is készen van már: hasonlóan játékos architektúrával egy még nagyobb tömb épül a mostani szomszédságába, kilátással a remízre. Hogy villamosrajongó kisfiúkon és gyermek-lelkű költőkön kívül kinek élmény a csikorogva kanyarodó járműveket hallgatni naphosszat, és főleg éjjel, az persze joggal fordul meg az ide látogató fejében. Ennek ellenére a lakások hamar elkeltek, bizonyítva az ingatlanfejlesztés logikájának létjogosultságát. Ez a logika egyelőre a telekhatártól a lakásajtóig terjed, nem fér bele sem a városi kontextus, a jól lakható „hely” kialakításának ezernyi apró – ám forintosítható hasznot nem hozó – gesztusa, sem a küszöbön túli privát szféra minőségi életteret kínáló kialakítása. Paradox helyzet, hogy a befektetők által épített lakóépületek kritikája – legyen szó városszéli soklakásos tömbről, értékes természeti környezetben épült lakóparkról, vagy szuperelit luxustársasházról Budapest kiemelt pontján – csak arról nem ejthet szót, ami a dolog lelke: a lakásokról. Ejthet, de nem érdemes: a lakóegységek szigorúan behatárolt standardok alapján épülnek – az OTP esetében ugyan a szokásosnál kicsivel élhetőbb alapterülettel – az építésznek erre a szegmensre nincs, vagy nagyon csekély a ráhatása. A piaci verseny azonban odáig már elkényszerítette a fejlesztőket, hogy ami a telekhatár és a privát élettér közé esik, azt minőségi módon igyekezzen kialakítani, és ennek során már az Építészet is szóhoz juthat. Persze nem kell azt hinni, hogy ez a 21. századi ingatlanbiznisz sajátja, Budapest sokat csodált historikus lakóépületei is nagyrészt ugyanazt a lakástípust rejtik, a féltve csodált homlokzatdíszek, a kariatidák versenye a díszes kapuk körül pedig a 19. század végén is az eladhatóságot szolgálta.

 

Tetris ház. Terv: FBIS architects. Fotó: Danyi Balázs

Tetris ház. Terv: FBIS architects. Fotó: Danyi Balázs

 

Tetris ház. Terv: FBIS architects. Fotó: Danyi Balázs

Tetris ház. Terv: FBIS architects. Fotó: Danyi Balázs

 

Tetris ház. Terv: FBIS architects. Fotó: Danyi Balázs

Tetris ház. Terv: FBIS architects. Fotó: Danyi Balázs

Az épület magassága változó, körben a szomszédos beépítéshez igazodik, a legfelső szintre nagyobb, teraszos lakások kerültek. A homlokzatfelületek oldását szolgálja az a formai játék is, amiről a ház az OTP által adományozott nevét nyerte. A loggiák kontúrjával átlyuggatott vakolt fehér felületet a nyílások közeiben felbukkanó, nyílásmagasságú, változó méretű, sárgára vakolt flekkek, illetve esetenként a belsőben is visszatérő sárga perforált fém korlátok teszik változatossá. A geometrikus játék egyszerre ad egységes, mégis mozgalmas megjelenést a méretes tömegnek. Bár ha már játék, a sarkokon átforduló hol tömör, hol kiharapott sávok inkább a Lego, vagy a Jenga világát idézik, mintsem a szigorúan síkban mozgó tetriszét. A tudatosság az épületgépészeti megoldásokra is kiterjedt, az épület hőszivattyús rendszerrel, teljes egészében mennyezeti hűtéssel és fűtéssel működik, ami bár nagyobb befektetés az építtető részéről, de klimatizálás szempontjából megtérül. Az OTP az ingatlanfejlesztés profitorientált keretei között felvilágosult megbízóként vevő volt az építészek igényes megoldásaira, így az urbanisztikai senkiföldjén álló, sárgán hívogató komplexum, hamarosan épülni kezdő társával együtt magja lehet egy nívósabb lakókörnyezet kialakulásának.

(epiteszforum.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük