Mielőtt nekiállunk a tisztításnak, figyelembe kell vennünk, hogy milyen alapanyagú a szőnyegünk, hiszen ez nagyban befolyásolja a kezelhetőséget és a tisztítás módját.

Természetes gyapjú szőnyegek

Fontos, hogy 3 hónapig nem szabad porszívózni a természetes anyagú szőnyegeket. A gyapjúfonalat sok elemi szálból fonták össze és nem minden szál kötődik bele azonnal a csomóba. Ehhez időre van szükség, amíg betömörödnek a lekötött szálak közé. Ezt használattal, a szőnyegen való járással segíthetjük elő. Ha kevesebbet járunk rajta ez a szálhullás és törés akár 6 hónapig is eltarthat.

Dotto Linie viszkóz szőnyeg
Dotto szőnyeg Cactus

Viszkóz szőnyegek

A viszkóz szőnyegeknek már rövidebb időre, körülbelül 2-3 hétre van szükségük, hogy a szálaik tömörödjenek, filcesedjenek. A vásárlást követően előfordulhat a szálak hullása, de fontos megjegyezni, hogy ez nem a szőnyeg hibája, hanem a gyártás során lévő vágásnál, felületi nyírásnál elvágott szálak hullhatnak ki ilyenkor a szőnyegből. Ahogy a gyapjú szőnyegnél is, ebben az időszakban a viszkóz szőnyegek porszívózása sem javasolt. Később már bátran porszívózhatjuk őket, tisztítani pedig szőnyegtisztító habbal vagy foltspray-vel lehet.

Comfort Linie szőnyeg
Viszkóz szőnyegek

Kevert szálas szőnyegek 

Népszerű szőnyegváltozat, melyek tartalmaznak gyapjú és viszkóz anyagot is, így azokra is hasonlóképpen a korábban leírt tisztítási irányelvek vonatkoznak. Az IDdesign kínálatában a legtöbb szőnyeg ebben a kategóriában található meg.

Asko kevert szálú szőnyeg
Kevert szálas szőnyegek

Ápolás, tisztítás

Szőnyegünk szebb és hosszabb életű lesz, ha azt rendszeresen porszívózzuk. Ezzel megelőzhetjük, hogy a szennyeződések a szőnyeg szálai közé beivódjanak , ahol az idő elteltével azok felhalmozódnak, és a felület kopását eredményezik. Érdemes a porszívózást a legkisebb fokozaton elkezdeni, szálirányban porszívózni, így kevésbé károsodik a szőnyeg felülete és a porszemcsék is így távolíthatóak el legkönnyebben.

Minden szőnyeg esetében általánosságban elmondható, hogy óvni szükséges őket az erős napfénytől és a durva mechanikus hatásoktól, hiszen azok mind károsítják a szőnyeget. Ezen felül célszerű időnként megfordítva elhelyezni őket, hogy egyenletes legyen az igénybevételük.

Kisho Linie egyszínű szőnyeg
Kisho szőnyeg

Legfontosabb, hogy kifejezetten szőnyegtisztításra javasolt folteltávolítót alkalmazzunk, és nézzük meg, hogy az a mi szőnyegünk anyagára is használható-e. Mindenképpen egy kevésbé látható helyen teszteljük le, így megbizonyosodhatunk arról, hogy nem károsítja a szőnyegünk színét vagy anyagát. A tisztításhoz semmiképpen se használjunk sok vizet!

Satomi Linie szőnyeg
Satomi szőnyeg

Amennyiben mégis folt keletkezik a szőnyegen, alapvető szabály, hogy gyorsan kell cselekednünk, ne hagyjuk, hogy a folt beszáradjon. Kiöntött folyadék esetében először itassuk le azt egy tiszta, fehér ruhával. Dörzsölni sohasem szabad, hiszen az növelni fogja a foltunk nagyságát. Felitatás után egy tiszta ruhával és szőnyegtisztítóval próbáljuk meg a foltot eltüntetni. Ne áztassuk el a felületet! Ha a foltot sikeresen eltüntettük, egy száraz papírtörlő segítségével itassuk fel a fennmaradó nedvességet. Makacsabb foltok esetében ismételjük meg a műveletet, amíg teljesen el nem tűnik a szennyeződés.

Metallum Linie szőnyeg

lakberinfo.hu