V11- a design esszenciájával

A Tondach V11 tetőcserép elnevezésében megjelenik a design esszenciáját adó V-alakú kialakítás, illetve a szám, amely egy négyzetméternyi tetőfelület lefedéséhez szükséges. Az új tetőcserép a nagy múltú Wienerberger építőipari csoport és a szintén komoly történeti háttérrel bíró Studio F. A. Porsche együttműködésében jött létre. A design iroda, amelyet a mára klasszikussá vált 911-es autómodell tervezője alapított, a közös munka során újfajta szemléletet hozott – erről, illetve további aktualitásokról beszélgettünk az osztrák stúdió vezető tervezőjével, Christian Schwamkrug-gal.

Építészfórum: A “fedél valaki felett” biztonságot, otthont jelent, ennek megfelelően a tető egy valódi építészeti archetípus. Hogyan közelít egy kortárs formatervező ehhez az erőteljesen funkcionális elemhez?

Christian Schwamkrug: Amikor először megkaptuk a feladatot és elkezdtünk rajzolni, akkor derült ki, hogy milyen fontos is ez, hiszen a tető kialakításánál a védelem, a stabilitás elsődlegesen fontos, mindent ennek kellett alárendelnünk. Többfajta szerkezeti megoldás létezik a tető kialakítására annak hajlásszögétől függően, de akárhogyan is, a végeredmény az lesz, hogy a tető határozza meg a házunk látványának 50 %-át. Mi – designerként – kihívást találtunk abban, hogy miként lehet ezt befolyásolni. Az is elképzelhetőnek tűnt, hogy idáig alábecsülték annak lehetőségét, hogy a design, az innováció, a szépség a tetőn is megjelenjen.

ÉF: Mi a V alakú kialakítás pontos szerepe?

CS: Elsősorban a vízelvezetés szempontjából fontos. Pontos kalkulációkkal dolgoztunk a forma további sajátosságait illetően, hogy biztosan passzoljanak egymáshoz a darabok, és ne legyenek rések, hiszen az elsődleges funkció itt valóban a védelem.

Forrás: Wienerberger

Forrás: Wienerberger

 

ÉF: Mindent összevetve, nehéz volt megfelelni a technikai elvárásoknak úgy, hogy közben a saját koncepció se csorbuljon?

CS: Viszonylag szűkre szabott keretek között dolgoztunk, már ami a fix méretet illeti, és azt a tényt, hogy minden pontosan ki volt számolva, hiszen a cél az volt, hogy végül működjön a terv a gyakorlatban is. Ezért fontos volt egyensúlyt találni.

ÉF: Mi határozta meg az anyagválasztást, és miként sikerült elérni ezt a fémes hatású felületet?

CS: Az az igazság, hogy ez valójában a Wienerberger szakértelmének a gyümölcse, és én kevésbé is tudnám elmagyarázni azt az eljárást, amely ehhez a fényes, a V formát vizuálisan is kihangsúlyozó eredményhez vezetett. Mi a magunk részéről mindenképp ragaszkodtunk ahhoz, hogy megmaradjunk az antracitos-titános színtartománynál, ennek három árnyalata elérhető jelenleg a Wienerberger termékválasztékában. Nemigen láttuk magunk előtt a cserepet vörös, barna vagy világosabb szürke színben.

 

Forrás: Wienerberger
epiteszforum.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük