Tisztasági festés otthonunkban

Lakóterünk levegőminőségét megannyi dolog befolyásolja. Amiről azonban ritkán esik szó, az a falfelületeken megtapadt por és egyéb szennyeződések, baktériumok és különböző kórokozók, az esetleges gombák és penész spórák megtelepedéséről nem is beszélve. Ezek mind kedvezőtlenül befolyásolják mikrokörnyezetünk levegőminőségét, ezért – a tavaszi nagytakarítás mellett – érdemes néhány évente „letakarítanunk” falfelületeinket is. Különösen érvényes lehet ez központi helyiségek esetében (mosdó, fürdőszoba, konyha, gyerekszoba, nappali) vagy olyan családoknál, ahol kisgyermek, háziállat vagy például porallergiától szenvedő családtag él.

A magyar lakosság jellemzően 5-7 évente végez tisztasági festést, azonban ezt érdemes 2-3 évre csökkenteni épp a fent említett okokból. Podmaniczki „Szobafestő” Attilát, a Poli-Farbe festékgyár alkalmazástechnikusát kérdeztük, hogyan érdemes nekilátnunk a tisztasági festésnek, milyen gyakran elkövetett hibákra érdes figyelnünk, hogy gyorsan, könnyen, akár saját magunk is elvégezhessük ezt a feladatot.

1. Kalkuláljunk pontosan!

Sokan már az alapoknál elkövetik a hibát, ezért a kiadások kalkulálásánál és a rászánt időben is lényegesen meghaladhatják az első becsléseket, ami valljuk be, bosszúságot okoz. Mérjük fel a falak állapotát, ha szükséges, javítsuk a hibákat, tüntessük el a lyukakat, repedéseket. A gletteléstől sokan tartanak, pedig ma már kevés gyakorlattal is, például készre kevert glett használatával és egy spakli segítségével megoldhatjuk magunk is. A minőségi felmérés mellett, mérjük le a festendő felületet, számoljuk ki pontosan a festendő négyzetmétert, és e szerint számoljunk anyagigényt. A kiadások tehát összeadódnak: a falhibák javításához szükséges anyagokból, a szükséges mélyalapozó és festékek mennyiségéből, valamint a szükséges eszközökből, úgy, mint spakli, henger, ecset, takarófólia, festéklehúzó rács, létra, vödör.

2. Ne csak az ár döntsön, ha festéket vásárolunk!

A festékek eltérő terméktulajdonságaik miatt, eltérő kiadóssággal rendelkeznek, így vásárláskor érdemes egyszerre megnézni a kiadósságot és az árat is. Ajánlott kerülni az olcsó, viszont több rétegszámot igénylő festékeket, amelyek akár 3-4 réteget is jelenthetnek, a kiváló fedőképességgel rendelkező falfestékek 1-2 rétegszámával szemben. Ha mérlegeljük az időt és energiát, amit a felújításra fordítunk, jobban járunk egy kicsivel drágább, de minőségi falfestékkel, amely felhasználóbarát tulajdonságai miatt könnyíti a munkafolyamatot, felületünk pedig tartósabb és esztétikusabb lesz. Ilyen falfesték például a Poli-Farbe Inntaler Premium kiváló fedőképességű latex beltéri falfesték, amely tökéletes fedés mellett, alacsony VOC-tartalommal bír, nedves szivaccsal mosható, páraáteresztő és összetételének köszönhetően felhordása egyszerű.

3. Ne hagyjunk ki lépéseket és használjunk minőségi eszközöket!

A sikertelenségnek még egy sarkalatos oka lehet, ha kapkodunk! Ne sajnáljuk az időt például a glettel javított hibák csiszolására, portalanításra vagy a falfelületek mélyalapozására festés előtt. A mélyalapozó optimalizálja a felületek nedvszívó képességét, és javítja a fedőréteg tapadását. A régi, kopott, elhasznált, csorba, görbe eszközökre se mondjuk azt, hogy „jó lesz az még”. Időnként érdemes lecserélni eszközeinket, és beszerezni a választott falfestékhez ajánlott hengert (beltéri falfesték esetében általában rövid szőrű henger ajánlott), amely megkönnyíti az egyenletes felhordást, valamint optimalizálja a szükséges festékigényt.

4. Időzítsünk jól!

Az időjárás, a külső-belső hőmérséklet is befolyásolhatja a végső eredményünket. Beltéri falfestéshez az ideális lakáson belüli hőmérséklet 20-22 °C. Ha túl száraz és meleg a beltéri hőmérséklet (25 °C felett), gyorsabban köt és szárad minden anyag. Ez a tényező akár hibajavítás esetén, akár falfestés esetén is nehezítheti a dolgunkat: ha a glettanyagunk gyorsabban köt, nagyobb gyakorlat szükséges a felhordásához, illetve a festékanyag is gyorsabban „ráhúz” a falra, aminek következtében csíkos, foltos lehet falfelületünk. A szellőztetés szintén elengedhetetlen festés közben, viszont, ha kint esős, párás az idő, vigyázni kell a páralecsapódással is, tehát a kinti-benti hőmérsékletkülönbségre is érdemes figyelni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük