Árnyékolástechnika a jövőből: a legizgalmasabb okos otthon megoldások

Fókuszban az energiahatékonyság

Az építészet egyik legmeghatározóbb trendje a komfortszint emelése mellett az egyre növekvő energiatudatosság. Bár a két igény bizonyos szinten ellent is mondhatna egymásnak, de egy jól kiválasztott és jó minőségű árnyékoló kiválasztásával, valamint megfelelő vezérlési rendszer beüzemelésével máris komoly lépéseket teszünk e célok megvalósítása felé.

Egy minőségi alumínium redőny, amellett, hogy időtállóbb, tartósan és megbízhatóan működik, és még a használata is kellemesebb, például jóval több napsugárzást képes visszaverni, mint műanyag társai, nem beszélve a jobb hőszigetelő képességéről, de egy nívós napellenző is rengeteget segíthet, de ha szükség van a helyiségben a természetes fény erejének szabályozhatóságára a zsalúzia lehet az ideális választás. Ezek közül mindegyik meghajtható motorosan is.  A Somfy kínál mindegyik felsorolt árnyékolóhoz való kiváló minőségű, korszerű, időtálló és csendes működésű motort, használatukkal árnyékolóink hosszabb élettartamúak, biztonságosabban működtethetőek, akár távirányítóval, akár telefonunkról is vezérelhetőek.

A Somfy megoldásainak köszönhetően maximálisan kiaknázhatóak az árnyékolók előnyös tulajdonságai, hiszen elérhető, hogy pontosan akkor és úgy árnyékoljon, ahogy számunkra ideális.

  • A Somfy Situo 5 IO távirányító segítségével egyenként vagy csoportosan is irányíthatunk 4 árnyékolót vagy akár 4 árnyékoló csoportot is beállítástól függően.
  • A Somfy alkalmazásból bárhonnan vezérelhetjük árnyékolóinkat és visszajelzést is kapunk az árnyékolók működéséről, valamint az esetleges alázáródásról, vagy meghibásodásról. Az időzítőnek köszönhetően egyéni igény szerint napirendünkhöz igazíthatjuk az árnyékolók működését, zónákat képezhetünk és azokat egyedileg személyre szabhatjuk
  • A Somfy Thermis Wirefree hőmérséklet érzékelővel pedig hőmérséklet függvényében automatizálhatjuk a működést ami különösen fontos energiahatékonyság szempontjából, vagy egy télikert árnyékolása esetén is.

Többé nem okozhat problémát az időjárás

Ha kint felejtünk egy napellenzőt, melyből egy nagyobb és jól felszerelt példány több százezer forintos értéket képviselhet, egy erősebb vihar és a manapság egyre nagyobb erejű széllökések pedig a nagy vitorla-felület miatt akár le is téphetik a helyéről és súlyából adódóan össze törhet a közelében ablak és ajtó-üvegeket, asztalokat, mindent amiben a puszta tömegével is kárt lehet. De mi a megoldás, ha éppen nem tartózkodunk otthon és nem tudjuk behúzni?

  • A Somfy Eolis 3D Wirefree szélérzékelő folyamatosan figyeli a napellenző mozgását, és nagyobb kilengés esetén behúzza azt.
  • A Somfy Sunis pedig egy fényérzékelő, amely szükség esetén automatikusan ki is nyitja a napellenzőt, így védve a otthonunkat a túlmelegedéstől.

A két szenzort kombinálva tehát a napellenző szükség szerint nyílik és záródik, így nem kell félnünk az időjárás viszontagságaitól, és egyúttal gondoskodtunk a megfelelő árnyékolásról és a hűtési igény csökkentése által további energiamegtakarításról is.

Biztonságos otthon

Az aluminium redőnyök feltolásgátló funkciója már eleve megnehezíti a betörők dolgát, de a Somfy rendszerébe integrálva további funkciókhoz jutunk:

  • A jelenlét-szimuláció funkció nyaralás közben imitálja otthon létünket: a a redőnyök fel és lehúzódnak, de igény szerint a lámpák is ki-be kapcsolhatnak a lehető legvalósághűbb hatás elérése érdekében
  • Ha a rendszer behatolást érzékel, a riasztó azonnal aktiválódik, a redőnyök pedig leereszkednek

Különleges kényelem az egész lakás automatizálásával

Természetesen nem csak az árnyékolók illeszthetőek a Somfy rendszerébe, hanem az otthonunk minden területe. Az érkezésünkkor automatikusan nyíló kapuk és ajtók még csak a kezdet, de a villanyok, fűtés és hűtés automtizálására is lehetőség van.

A Somfy TaHoma Box még az okos háztartási eszközöket is irányítani képes forgatókönyv vezérlési logikája révén. Felkeléskor friss kávé, lágy fény fogad minket, megérkezésünkkor a kedvenc zenénk szól, napnyugtakor leereszkednek a redőnyök, bekapcsol a hangulatvilágítás és még sorolhatnánk. Akár 200 eszköz integrálható a Somfy IO rendszerbe, olyan ismert gyártók termékeivel, mint a Velux, Honeywell, Hitachi, Philips HUE és a Sonos, de Z-Wave eszközök vezérlése is megoldható, továbbá szinte a bármilyen IFTTT kompatibilis eszköz. A kényelem maximalizált, hiszen a TaHoma irányítható Google Assistant, Amazon Alexa vagy Apple HomeKit segítségével is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük