Okos tetőablak: együtt a kényelem és a funkció

Az okos megoldások életünk minden területén jelen vannak, olyannyira, hogy a digitalizált háztartás több vagy kevesebb eleme sokak otthonában megjelenik. A lakás szinte minden pontján találhatunk olyat, amit a köznyelv „okos” megoldásnak hív, és ami emeli komfortérzetünket, biztonságot vagy éppen védelmet nyújt. Nem képeznek kivételt ez alól a számos kényelmi funkciót kínáló tetőablakok sem.

Az elmúlt években életünk természetes részévé váltak az „okos otthon” jellegű műszaki megoldások. Az ugrásszerű fejlesztések a háztartási gépeket sem kerülték el: mára otthon is alig találunk olyan eszközt, amely ne lenne távolból irányítható, programozható: mosó- vagy szárítógép, világítás, fűtés, no és persze távvezérelhetők, működésükben programozhatók az ajtók és ablakok is.

Távvezérelhető tetőablak a kényelemért

Az „okos otthon” megoldások népszerűek a nyílászárók esetén is, nem véletlenül! Gondoljunk csak bele: ha tetőtéri ablakaink lépcsőházak és egy légterű nappalik esetén kényelmetlen magasságban beépítettek, akkor esély sincs azokat elérni. Ugyanakkor a nyílászárók a falazattal és a tetővel azonos módon az épület fő védelmi vonalának is nevezhetők, mégis ezek között a legkönnyebben áthatolhatók, rajtuk keresztül vagyunk kitéve a környezeti behatásoknak is. Okos nyílászáróink éppen ezekre a kérdésekre fókuszálva kínálnak nem csupán kényelmi, de funkcionális megoldásokat is.

„Van benne anyag…”

…szokták mondani azokra a termékekre, amelyek már ránézésre minőséginek tűnnek. Ilyenek a Roto tetőtéri ablakok is, amelyek között motorral működtethető, okos otthonba passzoló tetőablakok és a hozzájuk tartozó vezérlések is különböző kivitelben választhatók. Az egyszerűbb fali kapcsolós, vagy távirányítós mozgatású modellen túl dönthetünk a szolár-modullal rendelkező, és akkumulátorral ellátott mellett is. Utóbbi esetén még elektromos bekötésre sincs szükség. A kínálathoz tartozó „plug and play” rendszerrel pedig akár a külső és belső árnyékolók is egyszerűen integrálhatók okos otthonunk kényelmünket szolgáló megoldásai közé.

Fontos szempont: klíma és energia

Funkció szempontjából fontos kiemelni a szél- vagy csapadékérzékelőkkel felszerelt ablakokat. Mindenki számára megnyugtató, ha az otthonunk környékére éppen lecsapó zivatar vagy szélvihar miatt nem kell aggódnunk, hiszen a véletlenül vagy akár szándékosan nyitva hagyott tetőablakaink érzékelői programjuk szerint azonnal munkához látnak és megvédik a belteret az esőtől. A lakásban megnövekedett páratartalom esetén is számíthatunk a korszerű berendezésre, amely egy gyors szellőztetést beiktatva, vagy az árnyékolót leeresztve kellemes klímát teremt, mire hazaérünk.
És erre nem csupán előre programozottan van mód, hanem megfelelő eszközhöz csatlakoztatva számítógépen keresztül magunk is megtehetjük mindezt: nyithatjuk-csukhatjuk az ablakokat, húzhatjuk le és fel az árnyékolókat belátásunk szerint.

Okos telefonunk mobil alkalmazásának segítségével valós időben információt nyerhetünk otthonunk aktuális biztonsági és energetikai állapotáról, azaz kvázi „élőben” követhetjük, hogyan csökken a hőmérséklet, és mikor záródik be félig nyitva hagyott tetőablakunk ahhoz, hogy a beltér ne hűljön le a kívántnál jobban és ne kapcsoljon be feleslegesen a fűtés.

A Roto különböző üvegezéssel ellátott Designo és RotoQ-4 motoros tetőablakai mind egyaránt alkalmasak az épületautomatizálási rendszerekbe való integrációra. A különböző modellek a Roto különböző igényekre szabott, de kivétel nélkül prémium minőségű tetőtéri nyílászárói. Az otthonautomatizálási rendszerek átlagos élettartama ma 20-25 évre tehető. A Roto automatizált termékei a szintén német Becker épületautomatizálási termékeivel kompatibilisek, amelyek természetesen a Roto tetőablakainak megfelelő „üzemidőt” garantálják.

lakbermagazin.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük