Alakítsunk ki nyári parasztkertet!

falusi kertekben ráadásul bátran kihasználhatjuk a zöldségek és a fűszerek díszértékét is, hiszen az utóbbi időben kedveltebbek klasszikus konyhakerti növényeket díszítésre, erre az egyik legismertebb példa talán a Loire-völgyi Villandry kastély reneszánsz kertje.

parasztkertek gyakran kereszt alakúak, ez az elrendezési forma még a középkori kolostorkertek hagyományából ered. Az eredeti alaprajz sokféleképpen változtatható, de mindig mértani mintázatokból indul ki. A határozott vonalakat gyakran bukszussövénnyel hangsúlyozzák, amely egyben az ágyások beültetésének kiindulópontja is. A bukszussal határolt egyes parcellákban festői összhangban nőhetnek egymás szomszédságában a dísz- és a haszonnövények. Évszázados tapasztalat bizonyítja, hogy a fajgazdagság kedvezően hat a növények egészségére, azaz a vegyes ágyások sokszor öngyógyítók.

bugatolcser
Bugatölcser

Ültetés

A kert központi eleme a kerek kis virágágyás magas törzsű rózsafával és a rózsa alá ültetett levendulával és egyéb mediterrán növényekkel.

Lépésről lépésre

Első lépésként egyengessük el a kert talaját, mérjük ki az egyes parcellákat – ehhez mérőlécre, zsinegre és kitűzőlécekre lesz szükségünk. Ásóval szurkáljuk körbe e bejelölt kis területeket, aztán mélyen forgassuk meg, majd lazítsuk az ágyások talaját. Komposzttal és más trágyafélékkel javíthatjuk a talajt, így a kiültetett növények kedvező feltételek közé kerülnek. Akár magról vetünk, akár palántát ültetünk, mindenképpen dolgozzuk el a talajt aprómorzsás szerkezetűre. Ha alacsony bukszussövényt is szeretnénk, akkor először azt ültessük el, majd a növényeket, egymástól 20 cm távolságra.

dalia
Dália

A kerti ösvények kellően kellően ledöngöltek legyenek, hogy később bármikor kényelmesen meg tudjuk közelíteni az ágyásokat. A geometriai alakú ágyások mindegyikét különböző módon ültessük be. Nőhetnek pl. vágott virágnak való dísznövények az ágyás közepén, és vethetünk az ágyásszélekre hónapos retket vagy sárgarépát; a következő ágyásban pedig épp fordítva: kerüljenek pl. káposzta- és salátafejek a fő helyre, és koszorúzza őket, alacsony termetű tavaszi és nyári virágokból, pl. árvácskából vagy bársonyvirágból álló szegély növénykoszorú szegélyezze, sőt, akár egy-egy sor szamócát is telepíthetünk ágyásszegélynek, több éven át ott maradhat.

nyari-parasztkert-terv
Ültetési terv

 

Fenntartás, ápolás

Ha kora tavasszal, az idény kezdetekor gondosan előkészítettük az ágyásokat, akkor a nyárba fordulva – vagy a tavaszi és a nyári kultúra váltásakor – elég egy adag komplex trágya. Az egynyári haszon- és dísznövények, azaz a zöldségek és a virágok bőséges a vizet és a tápanyagot igényelnek, mivel rövid időn belül sok virágot és termést kell hozniuk. A fűszernövények ágyásában viszont már takarékosabban bánjunk a tápanyagokkal, nekik elég évente egy vékony réteg komposzt. Az évelőket, ill. különösen a fásszárúakat – pl. rózsa csak július végéig szabad tápoldatozni, hogy a friss vesszőknek még legyen idejük beérni a tél beállta előtt.

 

dianthus-barbatus
Dianthus barbatus

 

Az ágyást keretező bukszusokat tél végén kissé metsszük vissza. Ha már elérte a végleges magasságát a sövény, akkor rendszeres nyírást igényel tavasszal és kora nyáron. Gondosan tisztogassuk meg a növényeket az elvirágzott, hervadt részektől, hogy teljes erejüket az új virágszárak és bimbók nevelésére fordíthassák. Ráadásul ezzel a betegségek elterjedésének az esélyét is csökkentjük. A vágni való virágokat rendszeresen vágjuk, hogy folyamatosan hozzák a friss bimbókat.

A haszonnövények ágyásában mindig legyen tiszta a talaj, ezért a zöldségek között gyakrabban kell gyomlálni és kapálni, mint a virágágyásokban. Nyáron pedig a záporok és öntözések után mindig lazítsuk a talajfelszínt, hogy a víz a mélyebb rétegekbe is beszivároghasson.

Mit mivel helyettesíthetünk?

  • az A. helyett 1 db dézsás növény, pl. ólomgyökér (Plumbago), cserepestül a földbe süllyesztve
  • a 2. helyett a fűszernövények közé vethetünk körömvirágot (Calendula), ill. borágót (Borago)
  • a 3. helyett a madármályva (Lavatera) és a szalmarózsa (Helichrysum bracteatum) is vethetők közvetlenül szabad földbe

edenkert.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük