Kedden rajtol el a Clark Ádám tér átalakítása Budán

A Lánchíd-felújításhoz kapcsolódóan május 25-én, kedden megkezdődik a Clark Ádám tér ideiglenes átépítése – derül ki a beruházó Budapesti Közlekedési Központ (BKK) sajtóközleményéből, melyben leírják: javában tartanak a felújítást előkészítő munkák a Lánchídon és környezetében. Miután az A-Híd Zrt. április 16-án átvette a munkaterületet, az elmúlt héten kezdődött a Duna fém- és lőszermentesítése, majd pedig a pesti oldalon felállítandó toronydaru alapozásán dolgoztak a szakemberek (itt a HBM Soletanche Bachy Kft.-t is bevonták alvállalkozóként a cég speciális kapacitásihoz jól illeszkedő munkába).

A Lánchíd felújításának előkészületei a jövő héten a Clark Ádám téren folytatódnak, ahol kezdetét veszi a körforgalom ideiglenes átépítése. Ennek során az első ütemben a Lánchíd utcai és a Fő utcai középszigetet bontják el, utána átépítik a középső részt, így csökkentik a körforgalom átmérőjét.

A főváros forgalmának biztosítása miatt szükségesek ezek a munkák

A Clark Ádám téri körforgalom eddigi, 20 méter sugarú középszigetét elbontják, helyette egy 8 méter belső és 14,5 méter külső sugarú, szűkített körforgalmat alakítanak ki. Az új körforgalom középpontját az eredetitől nyugati irányba, az Alagút felé tolják el. A FŐKERT munkatársai pedig a várható munkák miatt már eltávolították a helyszínről a kétnyári növényeket.

Az átalakítás célja, hogy a Lánchíd június közepére tervezett teljes lezárásakor ne okozzon fennakadást a közúti forgalom elterelése.

Amikor várhatóan 2022 decemberében visszaadják a hídpályát a forgalomnak, addigra a körforgalom is visszakapja eredeti formáját.

A kedden kezdődő munkák a közösségi közlekedést nem érintik, ugyanakkor útszűkületre kell készülni a Clark Ádám téren, illetve az Alagút utcában, a Lánchíd utcában és a Fő utcában is a tér előtt – tájékoztat a BKK. Az átépítés befejezése a Lánchíd teljes lezárásának tervezett időpontjáig, június közepéig várható.

Elindult a felújítás, nyárig még zavartalan az autók közlekedése

Ezzel egy időben a pesti oldalon lezárta a gyalogos-aluljárót, a budait ugyanakkor június közepéig nyitva tartja, és addig a közúti forgalom, így a 16-os és a 105-ös nappali, valamint a 916-os és a 990-es éjszakai autóbuszjáratok is zavartalanul közlekednek a Lánchídon.

A közúti forgalomnak várhatóan 2022 decemberében adják vissza a hídpályát, a gyalogos járdák azonban a kivitelezés befejezéséig munkaterületek maradnak.

A kivitelezési munkák előreláthatóan 2023 augusztusában fejeződnek be, ezután kezdődhet a műszaki átadás-átvételi eljárás.  A hidat a főváros egyesülésének 150-ik jubileumáig tervezik átadni.

magyarepitok.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük