Kert

Kerti tennivalók tavasszal

Már nyílnak a kora tavasz virágai: az erdőszéleken a sárga téltemető, az utak mellett az ugyancsak citromsárga martilapu, a bokrok tövében, a korhadó avar alól kifehérlik a hóvirág harangja (amelyet mostanában oly gyakran összetévesztenek a tőzikével) és szerénykedik a fű között az illatos ibolya apró virága is. Megcsodálom ilyenkor a mogyoróbokor kinyílott és rengeteg, sárga virágport szétszóró barkáit, a sombokor virágcsomóit és az aranyvessző (Forsythia)  tengernyi virágát. Egyszóval van most mit nézni a kertben, ne sajnáljuk az időt rá!

kora tavasz kertben 02

A szemlélődés mellett azonban már vár ránk a munka is.

A veteményes kertben egy sor növény áttelelt, most ezeknek gondozásra van szükségük:

Az ősszel vetett és kikelt mezei saláta talaját villás kapával fel kell lazítani, hogy a föld gyorsabban melegedjék fel és az apró növénykék mielőbb az asztalra kerülhessenek.

Az októberben kipalántázott, áttelelő, fejes saláta növekedését most nitrogén műtrágyázással segíthetjük elő, de a kiszórt adagot ne túlozzuk el, mert a fel nem használt tápanyag mérgező nitritként halmozódik fel a saláta leveleiben.

Az ősszel duggatott fokhagyma-gerezdek friss levelei már ágaskodnak a földben, nekik is jót tesz a föld porhanyítása.

A sóska és a spenót vetésről szedjük le a fóliát, illetve a lombtakarást, hogy minél több meleget és napot kapjanak.

Az áttelelt mángold és az évelő rebarbara tövek is korán ébrednek fel a téli álmukból, serényen hozzák friss hajtásaikat; ezt káli-műtrágya kiszórásával és a talaj porhanyításával lehet meggyorsítani.

kora tavasz kertben 03

Az én gyümölcsfáim törzsére is ráfér egy alapos tisztogatás!

Már ki is készítettem a nyeles fakaparót és a drótkefét, hogy el ne mulasszam elvégezni ezt a meglehetősen fáradságos és hosszadalmas, de fölöttébb hasznos munkát! Mert az elváló kéregripacsok alatt tömegesen teleltek át a kártevők tojásai, bábjai és a betegségek spórái. A kisebb-nagyobb fagyrepedések körül is le kell vágni az elhalt kérget és nagy hiba volna kezeletlenül hagyni a fagyrepedéseket; ezeket sebvédő anyaggal is be kell vonni. A kéregtörmeléket maradéktalanul össze kell gyűjteni és elégetni, mert a földön maradva fertőző gócot képeznek!

A most kiszórt műtrágya a leghatékonyabb!

Szinte minden kerti növény meghálálja a nitrogén-pótlást péti sóval, ammónium-nitráttal vagy egyéb, gyári műtrágyákkal. Érdemes figyelmesen kiválasztani a megfelelő káli-műtrágyát, mert a kerti növények többsége (különösen a bogyós gyümölcsűek) rosszul viseli el a klórtartalmú káli-trágyákat, ezért ajánlatos inkább kálium-szulfátot vásárolni és használni.

balintgazda.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük