Kert

Tavaszi feladatok a kertben

Metszés

A metszést a február vége és március közötti hetekben lehet elkezdeni, amikor már gyakran nincs fagy. A dísz- és bogyós bokrok, sövények, gyümölcsfák részeinek visszavágása mindenképpen a teendők listáján lesz – mondta Nagy Szilvia, a Praktiker kategóriavezetője a cég közleményében. Első lépésként a száraz, sérült részeket kell eltávolítani, de ügyelni kell arra, hogy a megfagyott hajtásokat ne sértsük meg. Természetesen a metszés előtt ellenőrizzük, hogy a növénynek vannak-e speciális igényei.

Egyes növényeket már február végén gond nélkül lehet metszeni, ilyen például az almafa, a körtefa, az egres, a bodza, a fagyal és a galagonya. Vannak azonban olyan növények a kertben, amelyekkel még egy kicsit várni kell. Ezek közé tartozik a sárgabarack, a nektarin, a szilva, a meggy, a málna, az egres, a mogyoró, valamint a fenyőtű és a tulipán.

Ültetés

Egyes növények kora tavasszal nem önellátóak, és gyakran túl érzékenyek az időjárás változásaira. Ha azonban minél hamarabb szeretné elkezdeni a saját kertjéből származó zöldségek fogyasztását, akkor cserepekben vagy ágyásokban palántákat nevelhet. Mindössze egy napos ablakra vagy egy nagy erkélyre van szüksége. A saláta, a karalábé, a káposzta, a kelkáposzta, a retek, a padlizsán, a karfiol és a brokkoli nevelhető úgy, ahogy van, és kiültethető a kertbe, amikor már elég erősek.

Ha már az ültetésnél tartunk: nem minden palántát kell kesztyűs kézzel kezelni, és sok közülük közvetlenül a kertbe vethető. Egyes fajok ellenállnak a talajmenti fagynak, és nem igényelnek magas hőmérsékletet a csírázáshoz. Természetesen a magok elvetésének mélysége nem mindig azonos, de általában a gyorsan növő zöldségeket, például a zöldborsót, sárgarépát, lóbabot, spenótot, hagymát, paszternákot és salátát el lehet vetni, amint a fagyott talaj felolvad.

A talajminőség javítása

A talaj minőségére ugyanolyan figyelmet kell fordítani, mint a kert más részeire. Tavasszal például a virágoskerteknek tápanyagpótlásra van szükségük. A műtrágyázás azonban nem fenntartható megoldás. A növények ugyanis gyorsan felhasználják a tápanyagokat, és a talaj szerkezete nem javul jelentősen. Érdemes ezért átfogó talajjavítást fontolóra venni. A szerves trágyák, az érett műtrágyák, a kerti komposzt és a humusz használata hosszú távon biztosíthatja a tápanyagellátást. Minél korábban történik a talajjavítás, annál hosszabb ideig tudnak egyenletesen eloszlani a tápanyagok a talajban.

A kertészeti gépek ezt gyorsabbá és hatékonyabbá teszik

A tavaszi metszés során felhalmozódott ágak és gallyak ágvágóval feldarabolhatók, így sokkal könnyebben felhasználhatók és tárolhatók. Tilos a kerti hulladék elégetése is. Az ágvágógép kiválasztásakor nemcsak a teljesítményt, hanem a zajszintet is érdemes figyelembe venni – mondja Nagy Szilvia, a Praktiker szakértője. Különösen akkor, ha jó kapcsolatot szeretne ápolni a szomszédokkal. Ezzel megakadályozhatjuk a gyomok elszaporodását, és a talaj nedvesen tartható az ültetésig. Emellett, ha az ágakat apró darabokra lehet vágni, akkor azokat a komposztba lehet tenni, és nem vesznek kárba a fa által a talajból kivont értékes tápanyagok. Az ágvágók mellett az elektromos sövényvágók is nagy hasznát vehetik a kert karbantartásában. A bokrok formázása mellett a legtöbb modell a vékony ágakkal és gallyakkal is megbirkózik. Elektromos sövénynyíró vásárlásakor az akkumulátoros sövénynyírók a legpraktikusabbak.

Forrás: agrerszektor.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük