Kert

„Zöld” teendők a kertben ősszel

1. Javítsd a talaj minőségét!

Egy gyakorlott kertész tudja, nem mindegy, milyen földbe ültet, hiszen a vegyszermentesen termesztett, egészséges növények csak tápanyagban gazdag talajban fejlődnek megfelelően. Bár erre a kerti szezon idején is oda kell figyelni (pl. talajtakarással, komposztálással, humusz adagolásával, stb.) ősszel mindig nagyon fontos, hogy pótoljuk a termőtalaj tápanyagtartalmát. Forgassunk a talajba humuszt, szerves trágyát, terítsünk szét komposztot vagy vessünk télálló zöldtrágyát!

2. Ültess fát, cserjét!

Az ősz nagyszerű időszak arra, hogy új csemetéket, bokrokat ültessünk! Az ültetőgödröket már most elő lehet készíteni, s amint a falevelek lehullottak, beletelepíthetjük az új „lakókat”. A ribiszke, a köszméte és a málna is most telepíthető. Ha természetes és madárbarát kertet szeretnénk, akkor ne csak gyümölcsfákban gondolkodjunk, hanem őshonos díszfákban és cserjékben. Sövény telepítéséhez használjunk olyan fajokat (galagonya, som, magyal, fagyal, mogyoró, stb.) melyek búvóhelyet és nyári-téli táplálékot is nyújtanak. Ültetés után takarjuk a töveket oltalmat adó mulcsréteggel.

3. Ültess virágot!

A tavasszal nyíló hagymás és évelő virágokat most ültessük el, míg az ősszel nyíló évelőket inkább majd tavasszal tegyük a helyükre. Főleg az előbbiekért igencsak hálásak lesznek a korán ébredő méhek és más beporzók!

4. Szaporítsd az évelőket!

Ebben a hónapban számos évelő tőosztással szaporítható, többek közt fűszernövények is. Nem kell minden növényt megvásárolni, hiszen a sarjnövények leválaszthatók egy ásó segítségével és új ágyásba telepíthetők. Csereberélhetünk szomszédokkal, barátokkal is, hogy frissítsük a növényállományunkat; sőt, őszi növénybörzét is szervezhetünk lakóhelyünkön. Tőosztással szaporítható többek közt a metélőhagyma, menta, tárkony, citromfű, lestyán, oregano vagy a majoranna.

5. Tápláld a gyümölcsfákat!

Ősz végén, betakarítás után, szórjunk érett komposztot a gyümölcsfák körül kialakított földtányérba, majd takarjuk be mulccsal. Tavasszal a fa így fontos tápanyag-utánpótláshoz jut majd.

6. Készíts lombkomposztot!

A lehullott levelek egy részét hagyjuk a bokrok alatt és az ágyásokon, illetve a kert eldugottabb zugaiban. A lombszőnyeg nemcsak a talajt óvja télen, de a kis állatok és madarak is találnak alatta táplálékot. A maradék levélből – amit feltétlenül össze akarunk gyűjteni – tehetünk a komposzthalomra is, de készítetünk belőle külön lombkomposztot is. Utóbbihoz az összegyűjtött leveleket halmozzuk egy hálós oldalú, jól szellőző komposztkeretbe, és hagyjuk összeérni. A lombkomposzt kiváló palántanevelő alapanyag. A beteg, tetves, kártevőkkel teli leveleket égessük el vagy dobjuk a kukába!

 Égetés helyett komposztáljunk!

7. Gondolj a madarakra!

A madárbarát kertben kihelyezett odúkat takarítsuk ki, hogy tollas barátaink ezekben vészelhessék át az őszi-téli időszakot. Ha még nincs odúd, itt az ideje, hogy telepíts néhányat – ezzel is segítheted a környék madarait. A kertekben megtelepedő énekesmadarak tavasztól őszig rengeteg kártevőt szedegetnek majd össze a kertből. Készítsd elő a téli madáretetőket, és az itatásról se feledkezz meg!

8. Építs menedéket a kert állatainak!

Egy-egy halom rőzse, rönkkupac vagy kőhalom a kert egy eldugott sarkában számos állat számára nyújt biztos menedéket a téli hidegben. Ha ezekkel a „tanyákkal” segíted a sünöket, gyíkokat, hasznos rovarokat, nyáron meghálálják majd azzal, hogy kártevők hadát kebelezik be a ház körül.

zoldbolt.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük