DIYKert

Milyen teendőink vannak télen a kertben?

Tisztítsuk meg kertünket

A téli munkálatok közül az egyik legfontosabb dolog, hogy megszabadítsuk a földet a különféle elszáradt vagy már letermett növénymaradványoktól. ilyenek például a megmaradt paprika- vagy paradicsomszárak, a jelöléshez használt botocskák, esetleg a karók.

A zöld hulladékot érdemes a komposztba tenni, hiszen amennyiben így teszünk, biztosak lehetünk abban, hogy tavasszal nagyon értékes trágyánk lesz majd, amivel tápanyagozhatjuk a földet, így sokkal szebb és élettel telibb termésre számíthatunk majd a következő évben. Fontos azonban ügyelni arra, hogy a komposztba csak és kizárólag egészséges maradványokat tegyünk, mert amennyiben valamivel megbetegítjük a komposztot, akkor a baktériumokat és a vírusokat tavasszal újra elszórjuk a földön ahelyett, hogy megtisztítanánk földünket.

A beteg növényeket mindig semmisítsük meg, égessük el, vagy meszezzük, de a legjobb talán az, ha zöld hulladékkal együtt a szeméttelepre szállítjuk. Alternatívaként az egészséges növényi hulladékot el is áshatjuk, ha túl kevés szabad helyünk van.

A kert egyik legfontosabb téli teendője a takarítás után a föld átforgatása. Nagyobb kertek esetében ezt kisebb vagy nagyobb traktorokkal el lehet végezni, de kisebb hobbikertek esetében a felásás is tökéletesen megteszi.

Ezt nem érdemes túl későre hagyni, hiszen a fagyos földet értelemszerűen sokkal nehezebb megmozgatni. A korábban elrakott komposztot ilyenkor nyugodtan beleáshatjuk a kertbe, álljon az akár levágott fűből, levelekből, vagy zöldség- és gyümölcsfélék hulladékából. Fontos azonban, hogy a komposztozást ne vigyük túlzásba, mert azzal a talajnak sokkal többet ártunk, mint amennyit használunk. A komposzt ugyanis nagyon sok hasznos, de rengeteg káros baktériumot is tartalmaznak, amelyek nátriumot vonnak el a talajból, vagyis hiány állhat elő ebből a talajban, ami meggátolja a később elültetett növények későbbi növekedését.

Amit télen is a kertben hagyhatunk

A kertet télen nem kötelező teljes egészében felásni, hiszen számtalan olyan növény, méghozzá hasznos zöldséget termeszthetünk – de sokkal inkább tárolhatunk a hidegben –, amelyeket nyugodtan benne hagyhatunk a téli kertben.

Noha az év ezen időszakában a zöldségeskert általában üres, és határozottan elég rossz színben pompázik, de azért sok olyan növény van, amelyeket megfelelő gondoskodás mellett megtarthatunk, illetve folyamatosan szedhetünk is, ezáltal a leghidegebb időszakban is tápanyagokhoz, főként vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz juttathatjuk szervezetünket.

Ilyen zöldség többek között a kelbimbó, a zöldpetrezselyem, a téli saláta, leveles kel vagy éppen a téli póréhagyma. Ha a tél megfelelően enyhe, akkor nyugodtan elnyújthatjuk továbbá olyan zöldségek termesztését is, mint amilyen a karfiol, a káposzta, de a tök is őszbe nyúlóan virágzik, és akár télig érlelheti ízletes terméseit, ha megfelelők a körülmények.

Összességében kijelenthető tehát, hogy leginkább minden esetben az időjárás függvénye az, hogy milyen és mennyi munkáink vannak a kertben, hiszen amennyiben már novemberben leesik az első hó, és egészen február végéig el sem olvad, akkor konkrétan ebben az évszakban nem kell foglalkoznunk a kerttel.

ankert.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük