Kert

Készüljünk a télre: őszi nagytakarítás a konyhakertben

Ahogy ősszel az időjárás egyre hűvösebbre fordul és a kinti növényeink kezdenek hervadásnak indulni, elszáradni, úgy jön el az ideje annak, hogy nekifogjunk felkészíteni a zöldségeskertet a hosszú, hideg télre. Az alábbiakból kiderül, mi mindent tehetünk azért, hogy a veteményes tisztán, rendezetten, felkészülten várja a hó és jég eljövetelét.

oszi nagytakaritas konyhakert 02

Az őszi nagytakarítás legfontosabb lépései

Az őszi nagytakarítást mindenekelőtt a különböző növénytámaszok eltávolításával kezdjük. Szedjük fel a funkciójukat vesztett bambuszpálcákat, botokat, karókat, cövekeket, paradicsom-támrendszert, rácsos futtatót. Hipós vízzel tisztítsuk meg valamennyit. Ezzel elpusztítunk minden olyan kórokozót, amelyek egyébként akár sikeresen át is telelhetnének azokon.

A nagytakarítás következő lépése a letermett növények, elhalt növényi részek, maradványok feltakarítása a veteményesből. Az elszáradt növényeket, étkezési célra nem alkalmas, romlott gyümölcsöket és zöldségeket, valamint a beteg, fertőzött növényeket mind távolítsuk el a kertből, dobjuk ki. A földből kihúzott egészséges növényeket minden további nélkül a komposzthalomra hordhatjuk. Ha a növényi maradványok valamilyen betegség jeleit mutatják, akkor a kukában a helyük. Ha ugyanis beteg növényt komposztálunk, ezzel megkockáztatjuk, hogy a következő évben ugyanazzal a betegséggel visszafertőzzük a kertet.

oszi nagytakaritas konyhakert 03

A konyhakert télre való felkészítésének következő lépése komposzt, komposztált szerves trágya vagy műtrágya szétterítése a zöldségágyásokban. Ezt az alkalmat kihasználva akár téli takarónövényt, rozst, fehér herét vagy hajdinát is vethetünk.

oszi nagytakaritas konyhakert 04

Mikor kezdjük meg a zöldségeskert felkészítését a télre?

A télre való készülődést rendszerint akkor érdemes megkezdenünk, miután az első fagyok az egyéves növények nagy részével végeztek. Ettől függetlenül már korábban nekiállhatunk az őszi nagytakarításnak, ha azt tapasztaljuk, hogy a növényeink múlófélben vannak, termést betakarítani azokról már nincs esély.

Ha tehát az egynyári növényeink döntő többsége megbarnult és elszáradt, ez azt jelzi, hogy bátran nekiállhatunk a veteményes megtisztításának.

A konyhakert télre való körültekintő felkészítése nagyban segít tehát abban, hogy a növényeink évről évre egészségesek maradjanak és megelőzhetők legyenek a különböző betegségek. Nem kell mást tennünk, csupán betartani az őszi nagytakarítás bonyolultnak távolról sem nevezhető lépéseit.

hobbikert.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük